Acord per construir l’aparcament de l’Escaler donant les obres i la gestió a una empresa privada

La majoria escaldenca i la propietat dels terrenys han pactat tirar endavant el projecte via una concessió administrativa, fet que comportarà que el comú no hagi de fer l’elevada inversió prevista

Recreació de com hauria de quedar l'aparcament Escaler.
Recreació de com hauria de quedar l'aparcament Escaler. COMÚ D'ESCALDES

L’aparcament de l’Escaler, a la part alta d’Escaldes-Engordany, es podrà, finalment, tirar endavant. La important inversió necessària, però, no la faria directament el comú. La infraestructura es vol impulsar via una concessió administrativa. És a dir, buscar una empresa que es faci càrrec de les obres a canvi de gestionar la instal·lació durant un període de llarg de temps per poder-la amortitzar.

El projecte de l’aparcament de l’Escaler era una vella aspiració dels anteriors mandats comunals. L’anterior equip de govern, liderat per Trini Marín i Marc Calvet, semblava haver desllorigat la situació, amb un conveni amb la propietat dels terrenys. Aquest havia de permetre construir un aparcament de fins a 600 places amb accés tant des de la carretera de l’Obac com des del carrer mossèn Guillem Adellach, a la part alta d’Escaldes. Es considerava clau poder dotar a la parròquia d’aquestes places d’estacionament.

Llavors, el cost ja es preveia important. Gairebé 12 milions d’euros. Xifra que, amb la inflació que actualment viu el sector de la construcció, es dispararà encara més. Amb l’arribada al comú de la majoria comuna encapçalada per Rosa Gili i Joaquim Dolsa, tot es va frenar. El motiu de la decisió va ser el fet que hi havia determinades clàusules del conveni signat amb la propietat que no es veien clares i que es consideraven excessivament beneficioses per als privats. Paral·lelament, també es va apostar de forma decidida per un edifici multifuncional a la parcel·la de l’antic hotel Casino, aquesta sí del comú, on es podrien bastir dues plantes d’aparcaments soterrànies.

Una recreació del projecte.

Relacionat

Escaldes posa el fre al pàrquing de l’Escaler

El de l’Escaler, per tant, va quedar a l’espera de les negociacions que l’equip de govern volia mantenir amb la propietat per reformular el conveni. Ara, s’hauria trobat ja la forma de desbloquejar el projecte. De tirar-lo endavant, sí; però d’una forma que no suposi per al comú una inversió que, en el fons, no s’acabava de compartir del tot.

Almenys així s’indica en la memòria del projecte de pressupost per al 2022, que s’ha d’aprovar aquest dijous. En ell es comprova com no hi ha cap partida d’inversió prevista per al projecte. De fet, tot just es deixa una de 50.000 euros per a estudis. I és aquí on s’indica que “respecte al projecte d’adequació de la parcella i del futur aparcament de l’Obac a la part alta de la parròquia per aquest exercici 2022, (...) s’ha arribat a un acord per signar addenda amb els propietaris de la UA-SUNC-07 per tal de realitzar una concessió administrativa del projecte”.

Recreació de com hauria de quedar l'aparcament Escaler.

Relacionat

El comú d’Escaldes es planteja ‘desactivar’ el pàrquing Escaler

Per tant, i a l’espera de les explicacions que presumiblement es donaran a la sessió de comú, la majoria hauria tancat un pacte per permetre fer realitat l’aparcament. Les obres, però, no les pagaria la corporació. Es buscaria una empresa que tingués interès a afrontar la inversió a canvi de gestionar posteriorment la instal·lació. Per això, el pressupost també elimina definitivament les despeses plurianuals provinents d’anys anteriors, que no s’havien executat.

Comentaris (1)

Trending