Onze anys després es torna a ajornar el judici pel cas de les contrasenyes 'andorra.ad'

Comentaris

Onze anys després que esclatés el cas de les contrasenyes suposadament aparegudes per Internet del domini ‘andorra.ad’, el Tribunal de Corts ha acceptat una de les qüestions prèvies plantejades per la defensa de l’únic acusat i ha ajornat la vista fins al proper 28 de març.

El tribunal jutjador ha donat tres mesos llargs més de temps perquè la defensa de Jaume Cabot, l’únic processat per aquest cas malgrat que hi ha diversos informes que també assenyalen una presumpta corresponsabilitat d’un antic treballador del Servei de Telecomunicacions d’Andorra (STA), pugui encarregar i disposar d’uns informes tècnics que serveixin com a prova contradictòria respecte d’aquells que disposa la fiscalia.

La dilació del procés està sent una constant en aquest cas. No obstant això, i tot i descartar altres qüestions prèvies plantejades per la defensa, sí que ha acceptat la relativa als informes tècnics de part perquè no es pugui dir mai que hi va haver una vulneració del dret a la defensa.

A Cabot se l’acusa d’uns presumptes delictes majors d’intercepció de telecomunicacions per vulnerar la intimitat d’un altre sense el seu consentiment, de creació sense autorització i en perjudici de tercers de fitxers clandestins de dades personals automatitzats electrònicament en infracció d’allò que es disposa en les normes legals de protecció de dades personals, i de creació mediata de document inveraç. 

En la primera qualificació provisional que va fer al seu dia la fiscalia, sol·licitava quatre anys de presó per al processat. Però de llavors ençà ha plogut molt. De fet, el judici ja va estar a punt de celebrar-se en una altra ocasió. I arran d’un canvi d’advocat del processat es va ajornar. I fins ara, que s’ha tornat a aturar la vista.

El cas dels correus electrònics ‘andorra.ad’ el va posar en marxa el propi Jaume Cabot quan el 6 d’octubre del 2005 va acudir a l’Agència de Protecció de Dades (APDA) per denunciar que casualment (buscant altres arxius a través del programa d’intercanvi eMule) havia trobat a Internet un fitxer comprimit de dades amb usuaris i mots clau del domini ‘andorra.ad’ hostatjat i administrat pel Servei de Telecomunicacions d’Andorra (STA). 

En essència, es denunciava que hi havia setze mil correus electrònics desprotegits del tot. I entre ells hi havia adreces de les més altes instàncies del país. De tots els poders: governamental, legislatiu, judicial… La ‘troballa’ va obligar l’STA a interrompre el servei, a canviar contrasenyes, a encomanar costoses auditories de seguretat… 

Cabot va mantenir que l’arxiu l’havia trobat per casualitat, però cap de les proves analítiques que es van dur a terme (tant per part dels especialistes de la pròpia parapública com d’empreses estrangeres contractades per a l’ocasió) van permetre tornar a trobar l’arxiu. Ni tan sols cap rastre.

Comentaris

Trending