Liberals pretén saber si el Govern ja va demanar el 2014 a PwC com intervenir un banc

Comentaris

Liberals pretén saber si el Govern ja va demanar el 2014 a PwC com intervenir un banc
Liberals pretén saber si el Govern ja va demanar el 2014 a PwC com intervenir un banc

El grup parlamentari liberal ha demanat al Govern, via Consell General, que aporti totes les comunicacions que l’executiu hauria mantingut durant el 2014 i fins al març del passat 2015 amb la consultora PricewaterhouseCoopers (PwC) i els contractes que eventualment s’hagin pogut formalitzar. La petició té com a objectiu fer evident que el Govern ja havia contactat amb la firma de matriu americana per sol·licitar informació sobre el cost que tindria el procés d’intervenció d’una entitat bancària. Segons fonts coneixedores de l’afer, els liberals tindrien la sospita que en el darrer tram del 2014 l’executiu va contactar amb PwC amb una intencionalitat molt concreta. D’aquí que un cop va esclatar la crisi de Banca Privada d’Andorra (BPA) fos tan ràpid l’acord amb la consultora, que el mateix cap de setmana posterior de la intervenció ja va enviar un nodrit equip d’especialistes per iniciar uns treballs que encara avui -amb un reenfocament posterior, això sí- estan actius.

La demanda d’informació, tal com possibilita l’article 5 del Reglament del Consell General, ja fa uns quants dies que va ser formalitzada, segons han explicat fonts properes al grup liberal. La petició documental l’hauria fet efectiva el president suplent del grup, Jordi Gallardo, i no estaria pas emmarcada en la popularment coneguda com a ‘comissió d’investigació BPA’ si no que es tractaria d’una sol·licitud de documents ordinària pels conductes que la normativa legislativa vigent possibilita. Segons els tràmits interns que es duen a terme -les demandes d’informació no es publiciten al Butlletí del Consell General- el Govern tindria de termini fins al 16 de març per aportar la documentació requerida.

En aquesta mateixa data, l’executiu hauria de resoldre dues peticions documentals més relatives a l’afer de BPA. Fa unes setmanes, la consellera liberal Judith Pallarès Cortès, va sol·licitar la documentació de totes les notes verbals i/o ‘non papers’ intercanviats entre els Estats Units d'Amèrica i el Principat durant l'any 2014 i 2015, així com les corresponents respostes a les mateixes. Alhora, i en aquest cas un altre cop Jordi Gallardo, s’ha demanat tota la informació relativa al plec de bases per a la venda de Vall Banc.

Preguntes

A banda de les peticions d’informació, el Butlletí del Consell General publica aquest dilluns quatre preguntes de diferents integrants de l’oposició parlamentària que han d’obtenir una resposta escrita per part del Govern. El president suplent del grup liberal s’interessa per dues qüestions. Una és el preu que paga FEDA a Ctrasa per l’energia que el centre de tractament de residus genera i, també, el preu que la parapública de l’energia paga als subministradors estrangers per l’electricitat que adquireix. L’altre tema d’interès per a Jordi Gallardo és l’Observatori, l’enquesta realitzada pel Centre de Recerca Sociològica (CRES). Els liberals pretenen saber qui i com es trien les qüestions a tractar en l’esmentada consulta i qui i com es gestiona la publicació dels resultats.

Una altra consellera liberal, en aquest cas Carine Montaner, s’interessa per la creació de l’Agència antidopatge andorrana. La parlamentària vol assegurar-se que abans d’impulsar la posada en marxa del nou ens, el Govern s’ha assegurat amb l’Agència Mundial Antidopatge (AMA) que la creació de dita agència servirà per sortir “de la llista negra” en què l’AMA ha inclòs el Principat. La darrera de les preguntes amb resposta escrita formulades a l’executiu la subscriu la socialdemòcrata Rosa Gili. En aquest cas, la consellera demana en quin punt es troba el projecte de conservació, rehabilitació i interpretació de l’edifici de Radio Andorra a Encamp. I s’interessa pel tipus de treball dut a terme fins ara i per la possibilitat que l’esmentat immoble aculli les dependències de la ràdio i la televisió públiques (RTVASA) tal i com el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó, va insinuar al seu dia.

Esmenes a la totalitat al pressupost

Tant el grup liberal com el grup mixt, pel que fa com a mínim als integrants del Partit Socialdemòcrata, presentaran una esmena a la totalitat del pressupost per aquest 2016. De fet, el president liberal, Josep Pintat, ja ha fet efectiva la qüestió. I també ha esmenat a la totalitat el marc pressupostari de l’administració general de l’Estat per al temps corresponent al mandat 2016-2019. La denominada ‘regla d’or’ obligava enguany a presentar aquest document de previsió. Quant a les esmenes parcials, el termini de temps que els grups tenien per fer-hi les aportacions o suggeriments de canvi escaients s’ha allargat, tant pel que fa al pressupost com pel que fa al marc pressupostari. En el primer cas, el nou termini per presentar esmenes finalitza el 22 de gener a les 3 de la tarda. Quant al marc pressupostari, hi ha de temps per presentar les propostes de modificació de l’articulat fins a dos dies abans, és a dir el 20 de gener també a les 3 de la tarda.

 

Comentaris

Trending