Les botigues podran vendre on-line també a l’estranger

El decret autoritza a tots els establiments del país encara que no tinguin l’autorització específica per aquesta activitat i ho podran fer mentre duri la crisi del coronavirus

-
-

Totes les botigues del país podran comercialitzar per internet els seus productes, tant al mercat interior, com a l’estranger. El Govern ha autoritzat aquesta possibilitat de forma “puntual i extraordinària” per a qualsevol comerç, inclosos aquells que no disposen de l’autorització específica per a la venda on-line. Això sí, el repartiment s’haurà de fer a domicili i, per tant, no es permetrà la recollida a l’establiment.

Així s’especifica al decret que s’ha publicat aquest diumenge al BOPA i que entrarà en vigor aquest dilluns. La normativa recorda que “inicialment, els serveis a domicili es van limitar als productes de primera necessitat, com ara aliments, medicaments o combustibles per a calefacció, i també es va mantenir el servei a domicili dels restaurants que l’ofereixen habitualment i que ja disposaven de l’autorització”. Ara, s’entén que “passat un temps prudent de paralització total”, en aquests moments “les circumstàncies permeten autoritzar la resta d’establiments comercials per vendre els seus béns i productes a distància o mitjançant comerç electrònic, per tal que els clients puguin comprar des de casa i puguin rebre els productes al seu domicili”.

Els negocis que aprofitin la possiiblitat de venda a distància passaran a tenir la consideració d'activitat en règim de guàrdia a efectes de les lleis òmnibus

S’avisa, però, que es tracta d’una regulació “puntual i extraordinària” per “aprofitar els avantatges que ofereix internet o els altres mitjans tradicionals de venda a distància”. L’activitat la podran realitzar tots els comerços del país, independent que tinguin o no autoritzada la possibilitat de vendre per correspondència o on-line. Ara bé, només serà vigent mentre “durin les mesures extraordinàries de tancament d’establiments per la pandèmia causada pel SARS-CoV-2”. A banda de productes, també es permet la prestació de serveis a distància, com ara els vinculats a l’ensenyament, a la publicitat, entre altres. Queden exclosos, però, els medicaments subjectes a prescripció mèdica.

L’apartat 4 de l’article 1 del decret és el que estableix que “les vendes es poden enviar a adreces nacionals o estrangeres”. Aquest punt, però, és només aplicable als productes, però no pas als serveis.

El decret també estableix les garanties que s’han d’oferir als consumidors i prohibeix “vendes promocionals”. També s’estableix que s’haurà d’informar convenient de les condicions de pagament o del termini de durada de la garantia així com les vies de reclamació existents.

Es deixa clar que el lliurament dels productes s’ha de fer sempre a domicili. Es permet fer-ho “mitjançant els seus propis mitjans” però també “a través d’una empresa de transport de mercaderies degudament autoritzada”.

La normativa indica que els establiments que optin per oferir aquest servei de venda on-line i que, ara mateix, es consideren activitats tancades passaran a tenir el règim de guàrdia i permanència, a efectes de les dues lleis òmnibus.

Comentaris (6)

Trending