Set anys i mig de presó per l’estafador dels molins de vent que teixia negocis des d’Andorra

Hendrik Holt, que era la cara visible d’un projecte ideat pel bancari jubilat que també havia fet estada Heinz Luchterhand, penat a set anys de reclusió, farà aviat dos anys que està empresonat

Hendrik Holt en una compareixença en seu judicial.
Hendrik Holt en una compareixença en seu judicial. arxiu

El tribunal d’Osnabrück, a Alemanya, ha condemnat l’ex-resident passiu Hendrik Holt a set anys i mig de presó per frau. És l’estafa dels molins de vent o dels parcs eòlics, com es vulgui, que va portar el jove emprenedor suposat a tractar amb alts càrrecs del govern del seu país però també ha enganyar a responsables d’importants energètiques europees. Holt era la cara visible d’un projecte que, en gran mesura, es va teixir des d’Andorra, i que tindria com un dels artífexs el bancari jubilat Heinz Luchterhand.

Aquest darrer, per al qual el tribunal ha resolt una condemna de set anys, també feia estades al Principat, encara que no de forma tan sovintejada com Holt. Luchterhand va ser detingut a Beirut, on s’havia refugiat amb una de les secretàries del hòlding que tenien els dos homes inscrit al registre de societat andorrà. La secretària en qüestió, resident molts anys al país, solia operar des d’un despatx del carrer Prat de la Creu i en cap moment ha estat implicada en l’afer. Però si que va ser testimoni directe de la detenció de l’home amb el qual se la relacionava també sentimentalment.

La mare i dos germans de Holt haurien estat condemnats a penes que van entre els 36 i els 43 mesos

Holt va ser detingut en plena pandèmia, després de marxar d’Andorra durant el confinament, en un luxós hotel a Berlín, a tocar de la porta de Brandenburg. Diversos familiars seus van ser arrestats en la mansió familiar, ara embargada. De fet, la mare i dos germans de Holt haurien estat condemnats a penes que van entre els 36 i els 43 mesos. Les resolucions poden ser objecte de revisió del Tribunal Constitucional alemany. Les condemnes són lleugerament més baixes del que pretenia la fiscalia. Però suposen que tots plegats haurien d’entrar un temps a la presó.

Holt hauria estafat, com a mínim, tres grans companyies energètiques. S’hauria pogut provar un frau per valor de 15 milions d’euros, dels quals se n’haurien pogut recuperar 10. Amb tot, se sospita, encara que no s’ha pogut provar, que el frau podria ser molt més elevat. D’uns 50 milions d’euros. A Andorra, en algun moment donat, Holt es va interessar per suposadament promoure algun projecte, però mai va arribar a tenir cap contacte formal amb FEDA. Sí que hauria tingut diners dipositats en un banc del Principat. I no sembla que encara hi siguin.

En tot cas, i així ho va voler remarcar la defensa de Holt en el judici, les institucions a les quals va entabanar s’haurien d’haver adonat de l’engany. I és que Holt i els seus familiars van falsificar, moltes vegades de manera molt barroera, centenars de documents per donar versemblança als negocis i els projectes que proposava, que plantejava. De fet, el jove empresari-estafador va arribar a falsificar fins i tot la formació acadèmia que deia que tenia.

Etiquetes

Hendrik Holt durant una de les seves compareixences en un tribunal alemany.

Relacionat

Embarguen l’estafador dels molins de vent pels lloguers impagats d’una nau

Comentaris

Trending