El pla de xoc de la Justícia s’aprova entre retrets pels canvis al comís i a les ordenances penals

PS i Terceravia expressen els dubtes sobre l’ampliació dels supòsits pels judicis ràpids o les limitacions a la recusació de batlles i magistrats, que des de Govern i majoria es defensen per agilitzar l’actual col·lapse

La consellera del PS Judith Salazar parla amb els seus companys de bancada Susanna Vela i Jordi Font.
La consellera del PS Judith Salazar parla amb els seus companys de bancada Susanna Vela i Jordi Font. PS

El Consell General donarà el vistiplau al pla de xoc per resoldre el col·lapse que pateix la Justícia. El text rebrà el suport dels grups de la majoria i també dels socialdemòcrates. En canvi, Terceravia s’abstidrà. Des de l’oposició s’ha criticat els punts més controvertits del projecte legislatiu: l’ampliació de l’abast de les ordenances penals i la modificació del procediment de comís. Govern i majoria han justificat les modificacions pel fet de no esperar a una reforma del Codi de procediment penal. La votació s’ha ajornat fins a comprovar un possible error al text del qual ha avisat Terceravia.

En línies generals, es pot dir que entre totes les parts hi ha un clar consens: la Justícia pateix un col·lapse i cal impulsar accions per buscar solucions. Aquest és l’objectiu de la modificació de la Llei qualificada de la Justícia que s’ha votat al ple. Ara bé, algunes de les mesures incloses en el text no acaben de fer el pes als grups de l’oposició. Més concretament, el fet que les ordenances penals es puguin aplicar a molts més delictes que actualment i els canvis en el procediment del comís. I així ho han remarcat.

Els membres del Consell Superior de la Justícia sortint.

Relacionat

Més judicis ràpids i impulsar acords de conformitat per desembussar la Batllia

Des de Terceravia, de fet, són punts prou importants per decidir no donar suport al text. El conseller general Joan Carles Camp ha explicat que es preferia l’abstenció. Sobre el comís, ha advertit, “tal com s’ha plantejat, pot suposar un compliment anticipat de la pena amb possibles responsabilitats posteriors per a l’Estat”. I, en el cas de les ordenances penals, ha argumentat que “cal ser molt curosos” tot alertant que “ni es pot premiar la declaració de culpabilitat limitant la pena a la meitat ni permetre declaracions de ciutadans innocents per evitar confrontar-se a un judici i a una petició més elevada”.

Aquest darrer punt també ha estat posat sobre la taula per la socialdemòcrata Judith Salazar. Des de la formació s’ha donat suport al text, però s’ha volgut posar en relleu que algunes parts no acaben de convèncer. Pel que fa als judicis ràpids, ha indicat que “calia una reflexió més aprofundida perquè és un canvi de calat”. Tampoc agrada les limitacions a la recusació de batlles i magistrats. A l’entendre de la parlamentària canillenca, “es legisla pensant en casos particulars [en referència a l’afer BPA] i és un perill extrapolar-lo a la generalitat de les lleis”.

Una imatge de la Seu de la Justícia.

Relacionat

La majoria vol acotar l’ampliació de l’ús dels judicis ràpids proposada des del Govern

Des de Govern i la majoria s’ha justificat la necessitat d’implementar aquests canvis via el projecte legislatiu. La demòcrata Ester Molné ha defensat el nou règim de recusacions: “No podem permetre que les parts deixin passar tot el procediment i, al final o quan pren el batlle una decisió que no els agradi, el recusin”. Així, s’entén que “exigir que es plantegin en el moment que es té coneixement del motiu és una bona millora i evita que es faci un abús”. Sobre les ordenances penals, ha argumentat que “no podem esperar a reformar el Codi de procediment penal, que portarà el seu temps, perquè el problema amb la Justícia és urgent”.

Per la seva banda, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ha apuntat que “ara podrem veure si els canvis són adequats i, més endavant, valorar si cal rectificar, ajustar o modificar alguna cosa”. També s’ha mostrat convençut que la llei “millorarà la Justícia”, però ha advertit que “encara queden coses pendents”.

Els membres del Consell Superior de la Justícia.

Relacionat

Rebaixa dels requisits per nomenar membres del Consell Superior de la Justícia

Quedava clar, doncs, que la llei s’aprovaria. Ara bé, la votació no s’ha efectuat fins al final de la sessió. Camp havia advertit d’un possible error tipogràfic en la remissió d’un article. Sindicatura ha optat per ajornar el darrer tràmit a l’espera que els serveis jurídics de la cambra analitzessin la situació. L’error s’ha constatat i els grups han acceptat introduir una esmena tècnica que l’ha corregit, per posteriorment validar el text amb l’abstenció de Terceravia.

Comentaris

Trending