El lladre dels rocs i els piquets reclama que l’internament psiquiàtric sigui de com a molt mig any

La fiscalia lamenta amb vehemència les contradiccions que considera que protagonitza la defensa al·legant que demana que la seva alteració mental sigui considerada molt greu i, en canvi, pensi que en sis mesos ja estarà curat

Vidre trencat en un dels establiments assaltats.
Vidre trencat en un dels establiments assaltats. Toni Solanelles

La defensa de l’home de 28 anys que el febrer de l’any passat va protagonitzar una onada de furts amb força en establiments comercials d’Andorra la Vella i Escaldes reclama que l’internament psiquiàtric que li va imposar el Tribunal de Corts sigui d’un màxim de sis mesos i no de fins a tres anys com va acordar. Considera l’intern en el mòdul de salut mental de la Comella que “fora del centre penitenciari podrà refer millor la seva vida”. De fet, la defensa ha arribat a reclamar que s’alliberi avui mateix el condemnat en primera instància. La fiscalia, òbviament, s’oposa a tot plegat.

De fet, en el torn d’última paraula durant la vista davant la sala penal del Tribunal Superior, el condemnat, que durant diverses nits del mes de febrer, usant piquets del mobiliari urbà i rocs que trobava al seu pas, va trencar vidres de botigues diverses per accedir en el seu interior i intentar endur-se diners de les caixes registradores, aconseguint-ho només en alguns casos, ha retret la vehemència usada pel fiscal encarregat del cas, que ha lamentat amb contundència el que considera contradiccions de la defensa. “S’ha de veure el que és just i el que no ho és”, ha dit l’intern, que pateix des de fa anys una esquizofrènia, i que fa, ha ressaltat la defensa, 415 dies que és a la Comella.

Vidre trencat en un dels establiments assaltats.

Relacionat

La fiscalia rebaixa a dos anys ferms la pena que sol·licita per al lladre dels rocs i els piquets

El Tribunal de Corts va condemnar el mes d’abril l’home, que ja tenia antecedents previs, a un any de presó ferma, que ja havia complert, i tenint en compte un eximent incomplert, va substituir qualsevol altra reclusió per una mesura de seguretat, l’internament psiquiàtric, d’un màxim de tres anys. La defensa ha demanat aquest matí que aquest termini sigui de només sis mesos, atès que considera que l’eximent hauria ser complert del tot per l’estat que presentava l’home durant els fets que se li imputen i per la gravetat de les patologies que presenta.

Justament, el fet de posar de relleu que l’intern “és incapaç” -de fet, té designat fins i tot un curador- i per aquesta circumstància se li hauria de tenir en compte un eximent complert però, per l’altra, reclamar una mesura de seguretat de només sis mesos, ha estat un dels motius que ha portat la fiscalia a fer un rotund al·legat en contra de les tesis de la defensa. Deixant clar que difícilment la perillositat criminal desapareixerà en el termini que indica la defensa. En canvi, aquesta darrera part creu que la situació pot revertir, que ara ja és conscient que cal que es mediqui i que està estudiant.

Vidre trencat de la porta d'un dels primers locals afectats per l'onada d'assalts protagonitzats pel jove.

Relacionat

Tres anys com a màxim de reclusió psiquiàtrica per al lladre dels rocs i els piquets

Per al ministeri públic, els tres anys de màxim imposats s’ajusten totalment a la legalitat i les circumstàncies que presenta el cas. A més, ha recordat el fiscal adjunt encarregat de l’afer, és clar que durant el procés d’internament el condemnat serà avaluat i si mai es comprova que la seva situació mental ha revertit, s’adoptaran les decisions i mesures que es creguin escaients en cada moment. La defensa, justament, retreia que no s’hagués previst aquest seguiment, fet que la fiscalia ha contradit.

La defensa del denominat lladre dels rocs i els piquets ha explicat també que l’home no reconeix els fets i que els hauria protagonitzat en el marc d’un brot psicòtic i, a més, havent consumit tòxics, per la qual cosa no era conscient del que estava fent. Però la fiscalia també ha rebatut aquesta circumstància recordant que en el moment que va sonar alguna alarma d’algun dels establiments que va atacar o quan va sentir-se “observat”, l’home va marxar del lloc.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending