La fiscalia rebaixa a dos anys ferms la pena que sol·licita per al lladre dels rocs i els piquets

El ministeri públic considera que l’esquizofrènia que pateix el jove de 28 anys que suposadament va protagonitzar una desena de furts amb força el febrer de l’any passat impedia que pogués ser totalment conscient del que feia, però no demana cap mesura de seguretat tot i el perill que suposa

Vidre trencat en un dels establiments assaltats.
Vidre trencat en un dels establiments assaltats. Toni Solanelles

La fiscalia ha reduït de sis a dos els anys de reclusió ferma que sol·licita per al jove de 28 anys que el febrer de l’any passat va protagonitzar, suposadament, una onada de furts amb força a diversos establiments comercials i de restauració a Escaldes i especialment a Andorra la Vella. L’acusat, empresonat des de llavors, va accedir o ho va intentar a una desena de locals trencant aparadors o finestres ja fos amb piquets metàl·lics del mobiliari urbà o amb rocs o pedres que es trobava pel camí.

El ministeri públic ha rebaixat la petició inicial de presó en considerar que en el cas opera un eximent incomplet atès que, la seva patologia, molt greu segons que han explicat diversos psiquiatres i psicòlegs que han declarat durant la vista, impedia al processat ser conscient del tot que allò que estava fent era il·lícit. Malgrat que en el seu actual estat, segons que han remarcat tots els experts, el jove suposa un perill, els fiscals que han intervingut en el cas no han demanat cap mesura de seguretat.

L’abast de la patologia que pateix el jove, diagnosticat des de fa set anys i que ha patit diversos internaments tant a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell com en un centre especialitzat de Lleida -d’on es va fugar perquè se sentia mal tractat i on ha deixat clar que no vol tornar-, és la clau de volta de tot plegat.

La petició de la fiscalia pel conjunt de furts amb força comesos o intentats és dels esmentats dos anys ferms més dos anys més condicionats a seguir un tractament per combatre la malaltia que pateix durant un termini mínim de quatre anys. La sol·licitud feta pels representants de l’acusació pública ha sorprès el propi Tribunal de Corts, que intuïa que se sol·licitaria la reclusió del processat en el recentment estrenat mòdul penitenciari de salut mental.

Justament, per l’estat mental que presenta, la defensa demana que es tingui en compte un eximent complert i, per tant, se l’absolgui dels delictes atribuïts, que el processant ha assegurat que no va cometre o, com a mínim, no recorda haver comès. L’abast de la patologia que pateix el jove, diagnosticat des de fa set anys i que ha patit diversos internaments tant a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell com en un centre especialitzat de Lleida -d’on es va fugar perquè se sentia mal tractat i on ha deixat clar que no vol tornar-, és la clau de volta de tot plegat.

El jove, que va ser enxampat a prop del darrer comerç on suposadament va voler accedir, està empresonat de manera preventiva a la Comella. El jove, poc abans de protagonitzar l’onada de furts -la nit de la detenció va actuar en locals al tomb del passeig del Riu i també havia entrar en algun restaurant del nucli antic d’Andorra la Vella- havia rebentat també el moneder de la rentadora de l’hostal on va estar allotjat un temps a Escaldes. Allotjat com a cas social. Quan va succeir l’onada de furts el jove vivia “al carrer”, segons que ha admès.

Un cotxe de policia davant la botiga al costat de la qual va ser detingut l'ara empresonat.

Relacionat

Empresonat el jove que durant diverses nits va atacar establiments d’Escaldes i Andorra la Vella

En concret, es van localitzar pertinences seves en la sala de comptadors d’un edifici de l’avinguda Carlemany. I eren seves perquè diverses peces de roba hi havia documentació bancària al seu nom. El jove té nombrosos antecedents i malauradament és addicte des de fa molt temps al cànnabis, substància que perjudica el seu trastorn i que, fins i tot, molt sovint pot ser el detonador dels brots psicòtics que periòdicament pateix.

Els experts que han declarat durant el judici han deixat clar que passarà temps encara, anys, abans que el jove pugui tenir una funcionalitat prou sòlida com per no haver de dependre de ningú

Ara per ara, al centre penitenciari, tot i que no té un comportament fàcil especialment en relació amb l’afrontament i tractament de la malaltia, tenen un major control encara que la seva manera de procedir continua sent molt fluctuant. Els experts que han declarat durant el judici han deixat clar que passarà temps encara, anys, abans que el jove pugui tenir una funcionalitat prou sòlida com per no haver de dependre de ningú. I que necessita i necessitarà el suport de professionals atès que li costa admetre la seva malaltia i tractar-se de forma escaient.

Sobre aquesta base la defensa ha demanat l’absolució del seu patrocinat per aplicació d’un eximent complet. I en cas que aquest eximent no sigui total, la defensa reclama que se l’interni al mòdul de salut mental de la presó. De fet, durant tota la vista la línia de la defensa ha estat reclamar l’internament en aquest mòdul que creuen que facilitaria un millor tractament del que rep ara en reclusió ordinària.

Els magistrats, especialment el president Josep Maria Pijuan, també s’ha mostrat molt actiu sobre la viabilitat de l’internament a l’esmentat mòdul. Una altra cosa és que el posicionament de la fiscalia -que reclama que el tractament al qual es condicionin els dos anys de presó no ferma no sigui inferior a quatre anys de durada- faciliti la plausible voluntat del tribunal d’enviar el processat una temporada al mòdul de salut mental.

 

Comentaris (8)

Trending