Govern no descarta buscar juristes no andorrans per a la nova terna a Estrasburg

Xavier Espot remarca que, ara mateix, es prioritza tenir candidats nacional però no tanca la porta “si veiem que no estem en disposició de presentar-ne tres susceptibles de superar el tall” a ampliar la convocatòria a experts d’altres països

La seu del Tribunal d'Estrasburg.
La seu del Tribunal d'Estrasburg.

Govern confia que el nou procés per designar la terna de candidats per rellevar Pere Pastor com a jutge andorrà al Tribunal de Drets Humans (TEDH) permeti reunir tres aspirants que, aquest cop sí, puguin superar el tall del comitè del Consell d’Europa. Per ara, es continuarà “prioritzant” juristes nacionals, però no es descarta obrir el ventall si, més endavant, es comprova que és necessari. Aquest, però, no és “l’escenari actual”, segons Xavier Espot, que ha volgut relativitzar el fet que Estrasburg hagi retornat els tres noms proposats perquè, com a mínim, un d’ells no complia els requisits.

El màxim responsable de l’executiu ha mantingut la discreció a l’hora de no revelar ni quin candidat no ha estat validat pel comitè del Consell d’Europa ni si hi ha més d’un. Tal com va fer el ministre portaveu, Guillem Casal, defensa que, en tot cas, això li correspon a l’assemblea parlamentària de l’organisme. A la vegada, Espot ha volgut treure ferro a la situació -tot i que altres tres països que també van presentar terna la van veure acceptada- i ha demanat “no fer-ne un casus belli”.

Guillem Casal durant la compareixença d'aquesta tarda.

Relacionat

Govern assumeix que haurà de cercar una nova terna per Estrasburg però s’espolsa les culpes

Així, assegura que els motius pels quals no tots els candidats presentats per Andorra han estat acceptats -i s’ha retornat els tres aspirants- “no són gravíssims”. Així, ha posat d’exemple que en cap cas es discuteix “l’honorabilitat” dels juristes, però tampoc ha volgut anar més enllà.

El que toca ara, ha indicat, és “iniciar de nou el procés” i, en aquest cas, es confia que “hi hagi més persones que vulguin optar ara”. Fins i tot ha fet broma tot posant en relleu que l’enrenou generat pot ajudar a difondre “aquesta oferta de feina”.

De moment, el procediment mantindrà els mateixos estàndards que l’anterior. És a dir, es continuarà apostant per presentar “una terna 100% andorrana”. Es “prioritzarà”, doncs, candidats nacionals a l’espera de com es desenvolupi el procés.

Espot, però, no ha tancat la porta a la possibilitat, si cal, de buscar aspirants que no tinguin el passaport del Principat. “Si veiem que no estem en disposició de presentar tres candidats susceptibles de superar el tall, cosa que jo lamentaria perquè crec que hi ha juristes molt preparats al país, ens plantejaríem ampliar-ho a altres països, però no estem en aquesta tessitura ara mateix”, ha afirmat.

Comentaris (33)

Trending