Govern assumeix que haurà de cercar una nova terna per Estrasburg però s’espolsa les culpes

L’executiu manté que “no hi ha hagut cap criteri que hagi fallat” en els filtres interns de selecció i evita revelar quin candidat o candidats no compleixen els requisits establerts pel comitè d’elecció dels jutges per a la Cort Europea dels Drets Humans

Guillem Casal durant la compareixença d'aquesta tarda.
Guillem Casal durant la compareixença d'aquesta tarda. SFGA

Govern assegura que “no hi ha hagut cap criteri que hagi fallat”, a parer del comitè de selecció nacional, en relació amb els tres aspirants a jutge nacional d’Andorra al Tribunal Europeu dels Drets de l’Home. No obstant això, la comissió dependent de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (APCE) que participa en l’elecció dels candidats ha refusat la terna enviada pel Principat i formada per Canòlic Mingorance, David Moynat i Saïda El Boudouhi al·legant que “no tots” els aspirant compleixen les condicions per exercir com a jutges a Estrasburg. El Govern té assumit que caldrà tornar a començar la cerca d’aspirants.

La situació causa molt neguit i nerviosisme en l’administració andorrana, especialment en l’entorn judicial, malgrat que el portaveu governamental, Guillem Casal, ha rebutjat que el fet que no se sàpiga de portes en fora quin candidat o candidats no són aptes a ulls d’Estrasburg pugui posar en qüestió les seves responsabilitats actuals. No cal oblidar que dos dels components de la terna refusada ostenten altes responsabilitats jurisdiccionals al Principat. Mingorance presideix el Tribunal de Corts i Moynat la Batllia. 

Una vista exterior del recinte que acull el Tribunal Europeu dels Drets de l'Home a Estrasburg.

Relacionat

Andorra haurà de refer la terna d’aspirants a la plaça de jutge nacional a Estrasburg

Casal ha situat les eventuals mancances detectades en alguna “formació específica” que s’hagués de complementar per part d’algun candidat. El ministre portaveu ha indicat que el comitè de selecció de l’APCE fa una entrevista als candidats -situació que es va esdevenir el 10 de juny i arran de la qual s’han detectat les deficiències en qüestió- i “es fa una valoració curricular”. En tot cas, Guillem Casal ha deixat clar que es tracta d’“una elecció totalment externa”. “És una elecció totalment independent del Consell d’Europa són ells els que analitzen els raonaments” i “nosaltres no tenim l’autorització de comunicar que hi ha més enllà” del comunicat pel propi comitè.

Fonts oficials de l’APCE consultades per l’Altaveu han assegurat que malgrat que l’única comunicació oficial fins al moment present és la que s’ha fet aquest dimecres, amb un text breu i concís dient que es refusa la terna perquè no tots els integrants reuneixen les condicions i que cal presentar un nou ‘equip’, també han explicat que el Govern d’Andorra té els raonaments exactes i li escauria a ell explicar el que convingui. L’executiu no dirà res. Però hores d’ara, les fonts consultades, asseguren que els aspirants ja estan al corrent de quina és la seva situació.

Una de les sales del Tribunal Europeu dels Drets de l'Home.

Relacionat

Estrasburg confirma que “no tots” els aspirants a jutge d’Andorra ostenten els requisits necessaris

Sia com vulgui, el Govern ha defensat el filtre que va fer el comitè nacional integrat pel magistrat del Tribunal Constitucional Joan Manel Abril; el professor de la Universitat d’Estrasburg Florenc Benoît-Rohmer, el constitucionalista i membre de la comissió de Venècia Pere Vilanova, la cap del departament de Cooperació i Relacions Internacionals de Govern, Eva Garcia; l’advocada del gabinet jurídic de Govern Mireia Fernández; i el director del departament d’Afers Multilaterals d’Afers Exteriors, Jeroni Estopiñán, i ha assegurat que “es complia amb els criteris que es demanava”. Més encara, Casal ha afirmat que “el Govern ha complert amb allò que li pertocava”.

Amb tot, són dificultats que sorgeixen, ha assegurat el ministre portaveu, en països de petites dimensions com Andorra, que fins ara no s’havia trobat en una situació que no és inèdita però sí excepcional. En tot cas, Andorra ja té assumit que caldrà presentar una nova terna i que fins a la primera setmana d’octubre no hi ha una nova reunió de l’APCE, amb la qual cosa fins poc abans d’aquella data hi ha de marge per presentar nous aspirants. Quan se li ha demanat al portaveu governamental què passaria si no es troben prou aspirants per composar una nova terna, Casal ha respost amb un lacònic: “No ens hem situat en aquesta tessitura."

Comentaris (19)

Trending