“Es va a buscar qualsevol cosa a qualsevol lloc”

La representació lletrada de Joan Pau Miquel, que en l’inici de la tercera jornada del judici del ‘cas BPA’ ha defensat l’honorabilitat dels treballadors del banc, esclata contra l’estratègia del fiscal

Vista d'una de les primeres sessions del judici.
Vista d'una de les primeres sessions del judici. Toni Solanelles

«El fiscal ens porta per camins nous.» «Es va a buscar qualsevol cosa per qualsevol lloc.» La representació lletrada de l’ex-conseller delegat (CEO) de Banca Privada d’Andorra (BPA) Joan Pau Miquel ha ha hagut d’alçar la veu per primer cop des de l’inici de la vista oral per elevar una protesta contra l’actitud del fiscal general, Alfons Alberca, que a parer de moltes de les defenses s’està agafant a qualsevol motiu, fins i tot no explicitats en l’acusació formal, per fer retrets a l’ex-CEO de BPA i al conjunt dels seus col·laboradors.

La tercera sessió del judici de la causa general del ‘cas BPA’ s’ha iniciat amb una exposició de Miquel sobre l’honorabilitat de l’ex-director general adjunt i també processat Santiago de Rosselló, que durant la jornada precedent havia estat protagonista a través d’unes gravacions telefòniques que es van emetre públicament i en què quedava clar que estava sent investigat per autoritats espanyoles. L’ex-CEO de BPA ha explicat que el banc va demanar dos informes jurídics sobre si De Rosselló podia continuar fent algunes de les funcions que tenia pel fet de tenir una causa aparentment oberta davant la Justícia espanyola. I que dits informes, que no posaven traves, es van facilitar a l’INAF, que tampoc va notificar cap contrarietat amb el fet que el director general adjunt pogués continuar desenvolupant tasques relacionades amb l’auditoria interna de l’entitat bancària.

Alberca ha criticat que Miquel tingués documentació del qual no disposa, segons ell, ni la pròpia BPA en l’actualitat. I ha fet altres retrets al principal processat en la causa. Ha estat aquí quan ha saltat el seu advocat defensor per lamentar la manera de fer de la fiscalia i lamentar «una acusació difusa» que a parer de les defenses vol acusar a qualsevol preu. De fet, i arribant-se a tensar una mica la situació, fet que ha obligat a intervenir al president de la sala, Enric Anglada, Miquel ha lamentat que el fiscal «té costum de violentar la presumpció d’innocència».

Joan Pau Miquel i el número 2 de BPA conversant en una sessió prèvia del judici, amb la magistrada implicada al fons a la dreta.

Relacionat

L’ex-CEO de BPA insisteix en la segona jornada del judici que “el risc no estava descontrolat”

En aquest sentit, l’ex-CEO de BPA ha destacat que davant el risc inherent que suposava treballar en un banc d’un paradís fiscal la font d’ingressos principal eren diners procedents en origen de delicte fiscal, «nosaltres hem protegit els nostres empleats». I ha recordat que De Rosselló va ser absolt dels càrrecs que se li atribuïen i que tingués coneixement cap empleat ha estat condemnat mai de manera ferma. «Què havíem de fer, destrossar la carrera professional d’algú que tres anys després acaba absolt?», s’ha demanat el bancari abans de procedir amb la seva detallada exposició sobre l’estructura i els mecanismes de control intern que hi havia a BPA.

Comentaris (1)

Trending