Clam dels advocats perquè es resolgui “de forma definitiva” el col·lapse a la Batllia

En el dia del seu patró, amb la imposició de la toga a catorze nous col·legiats, els lletrats reclamen una revisió a la baixa de les taxes judicials i més eines legals per poder adoptar mesures cautelars alhora que exigeixen “diàleg” al Govern sobre Europa

Una vista general de l'acte.
Una vista general de l'acte. Toni Solanelles

“Som perfectament conscients de les dificultats” i del fet que la solució “a l’estat de col·lapse” a la Batllia no vindrà donada d’un dia per l’altre, però cal “resoldre de manera definitiva o com a mínim duradora” aquesta situació. Així ho ha reclamat el degà dels advocats, Xavier Sopena, durant el parlament amb el qual ha tancat la diada d’imposició de la toga als catorze nous col·legiats que inicien formalment la carrera jurídica enguany al Principat.

Sopena ha reclamat també una revisió a la baixa de les taxes judicials, més eines legals en el marc de la proposició de l’advocacia que s’està tramitant per poder fer front, per exemple, a mesures cautelars respecte de col·legiats que suposadament hagin pogut incórrer en alguna anomalia, i ha demanat també ha Govern un major “diàleg” i “sensibilització” en relació amb les professions liberals, i en especial pel que fa als lletrats, al tomb de la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE).

Els nous col·legiats demanen més digitalització i codificació per aconseguir que Andorra esdevingui “un lloc més just, més innovador i més adaptat a les necessitats contemporànies”

El discurs de Sopena ha tancat un acte iniciat amb una conferència del catedràtic de Dret constitucional espanyol Marc Carrillo al tomb del dret d’excepció i les limitacions acordades per molts estats en relació amb la pandèmia. I com això ha afectat els drets fonamentals de les persones. S’ha imposat la toga als nous col·legiats. I en nom d’ells ha parlat una Vanessa Nogueira que ha destacat la preparació de les noves generacions alhora que ha demanat a l’administració més esforços i recursos per fer realitat “la necessària i evident digitalització i codificació” que cal.

Els nous advocats consideren que cal que Andorra esdevingui “un lloc més just, més innovador i més adaptat a les necessitats contemporànies”. Després de fer un minut de silenci en honor als col·legiats difunts, s’ha fet un reconeixement a aquells advocats (Emili Campos, Carme Moles, Arjan Jethani, França Riberaygua i Joan Monegal) que o bé l’any passat  bé aquest han arribat als 25 anys d’exercici. Moles ha pres la paraula en nom seu per donar alguns consells als nous col·legiats i fer un panegíric sobre la professió. “Els advocats no som tossuts, som perseverants”, ha dit abans de demanar als nous que mantinguin un punt de rauxa que al capdavall és “la benzina”.

DEMANDES LLETRADES, ANÀLISIS GOVERNAMENTALS

I abans del parlament de tancament, Sopena ha agraït públicament la feina fet per la seva antecessora, Sophie Bellocq, que també ha pres la paraula. L’actual degà dels advocats ha fet una fina, elegant, tibada d’orelles per partida doble. D’entrada, a aquells organismes i institucions que van posar en dubte que la queixa dels lletrats sobre el mal funcionament de la Justícia, i especialment de la Batllia, no era cert. Sopena, ja en declaracions a la premsa, ha explicat que al final s’ha hagut de concloure que el col·lapse existeix, “que no estava focalitzat en determinades seccions sinó que és generalitzat”, i s’ha posat en marxa una comissió executiva de treball per buscar solucions. El degà de l’advocacia andorrana també ha retret la resistència inicial del Govern a modificar el Codi de procediment civil.

IMG 8642
Josep Maria Rossell i Xavier Sopena conversant després de l'acte. Toni Solanelles

Xavier Sopena ha deixat clar que el Col·legi dels Advocats “sempre defensarà més mitjans humans i materials” per a la Justícia. Sobre això, el ministre de Justícia, Josep Maria Rossell, ha admès que s’hi està treballant i que s’està analitzant si les demandes que es fan des dels òrgans judicials “són justificades” i “són factibles”. En tot cas, “esperem que durant aquesta tardor es puguin arribar a alguns acords”. Rossell també ha explicat que “estem estudiant si és factible” revisar a la baixa les taxes judicials com han reclamat els advocats.

Mentre el Col·legi d’Advocats diu que “sempre defensarà més mitjans humans i materials” el ministre de Justícia admet avenços en l’anàlisi de la situació i “esperem que durant aquesta tardor es puguin arribar a alguns acords”

Sopena ha demanat que en els temps que corren, “en un context desfavorable i complex” sobretot des del punt de vista econòmic, el Govern “sigui sensible a modificar (a la baixa) els imports” de certes taxes, alhora que ha lamentat que s’han taxat procediments que fins ara no estaven gravats. Per als advocats, el preu dels procediments pot ser “un obstacle” en l’accés a la Justícia per a moltes persones. El ministre ha reconegut que s’està analitzant la situació conjuntament amb el Consell Superior de la Justícia i també en relació amb els preus de les còpies de les diligències.

Sopena, que ha recordat que hi ha a tràmit parlamentari una normativa sobre l’accés electrònic a la jurisdicció i que el Govern impulsa modificacions en dos codis cabdals com el de procediment penal i contenciós administratiu, ha reclamat un impuls a la proposició de llei de l’advocacia. Es vol, per exemple, tenir la capacitat de poder suspendre cautelarment de l’exercici de la professió a un advocat que estigui afectat per un procés penal o que es redueixi el quòrum exigit per poder fer canvis en els estatuts del col·legi. També ha reclamat “obrir el tema de la publicitat”. Ara els advocats, com a tal no es poden publicitar.

I en relació a Europa, Sopena ha explicat que hi ha d’haver el “diàleg” necessari, amb el Govern i també amb la UE, perquè l’acord d’associació sigui realment “un marc d’oportunitats” i “no que ens convertim en mers processalistes”. Per tant, es reclama a l’executiu que faci un esforç per fer entendre a Brussel·les les especificitats a tots nivells del Principat. “Cal sensibilitzar les institucions i la UE”, ha dit el degà dels advocats. Sobre aquesta qüestió, el ministre Rossell ha indicat que les demandes dels advocats “són legítimes” i “ells vetllen pels seus interessos”. Però també ha deixat clar que en una negociació “totes les parts han de cedir”.

 

Comentaris (4)

Trending