La CASS defensa que els controls van funcionar en el cas de l’estafa de l’empleada de farmàcia

Malestar com a mínim en part del consell d’administració per no haver estat informat d’un frau que almenys va durar quatre mesos i ha suposat un perjudici a la parapública de 12.643,06 euros

Façana principal de la CASS.
Façana principal de la CASS. Toni Solanelles

La cobdícia va portar l’empleada d’una farmàcia de Sant Julià a abusar en excés d’una estafa que feia temps que protagonitzava i els darrers mesos li estava comportant uns ‘beneficis’ de més de 3.000 euros mensuals. El mateix dia va enviar a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) dos cops un full de reemborsament de fàrmacs per la mateixa recepta. Aquest va ser el detonador que va permetre descobrir el frau… quatre mesos i 12.643,06 euros després. Amb tot, la CASS assegura que els controls interns han funcionat bé i descarta obrir cap investigació interna.

I això que el control de les farmàcies està sectoritzat. És a dir, hi ha personal que es reparteix els establiments farmacèutics per poder fer un seguiment acurat de la tramitació dels fulls de reemborsament. I està clar que en aquest cas avançat divendres per l’Altaveu, aparentment es va trigar quatre mesos a descobrir l’estafa. Dimecres passat al matí va ser detinguda l’empleada -una resident a Escaldes de 44 anys- d’una farmàcia de l’avinguda Verge de Canòlich de Sant Julià i a la nit mateix va ingressar de manera preventiva al centre penitenciari. Des del març se li imputa un frau a la CASS per valor de 12.643,06 euros més 2.359,83 euros més a l’assegurança privada complementària.

Una imatge de l'accés principal al centre penitenciari de la Comella.

Relacionat

Empresonada l’empleada d’una farmàcia per estafar la CASS amb falses vendes

La dona usava receptes reals al seu nom que incloïen diversos fàrmacs i periòdicament les anava passant. Anul·lava la venda davant la farmàcia però, en canvi, enviava el full de reemborsament a la CASS. Aquesta era la seva operativa. Receptes que tenia per varis mesos de vigència i que cada vegada, veient que ningú no li deia res, usava amb més freqüència. Fins que es va passar de frenada i el mateix dia va passar el mateix document dos cops. Llavors sí. La CASS ho va detectar i va avisar la farmàcia.

A partir d’aquí es van fer les comprovacions escaients i, segons que ha informat la policia aquest dilluns, va ser el titular de la farmàcia qui va formalitzar la denúncia. Després d’una petita investigació, recopilant tota la documentació i amb el ‘modus operandi’ clar dimecres se la va detenir, ingressant a la Comella hores després. S’està analitzant si amb anterioritat -la de Sant Julià no és la única farmàcia en què treballa- hauria fet alguna operativa similar.

Una imatge de la façana de la CASS.

Relacionat

La CASS, a prop de ser acusació particular en el cas pel frau amb receptes

Sia com vulgui, fonts oficials de la CASS consultades per l’Altaveu en relació amb el fet que es pogués obrir alguna mena d’investigació interna, ho han descartat. Les fonts consultades han explicat que “des de la CASS es va detectar una incidència que va iniciar el seguiment del frau. Creiem que els controls interns han funcionat i no s’ha d’obrir cap expedient. La implantació de la recepta electrònica millorarà els controls vigents”.

La situació ha comportat malestar, com a mínim, en una part del consell d’administració de la CASS. Justament la setmana passada es va celebrar una reunió de l’òrgan de direcció col·legiada de la parapública i, entre altres coses, es va posar sobre la taula la necessitat d’incrementar els controls. En cap cas es va informar que s’estava investigant un cas que suposava un perjudici directe per a la CASS de més de 12.000 euros. Haver-ho sabut a través dels mitjans de comunicació no ha agradat gens.

Comentaris (6)

Trending