La Batllia proposa una condemna per la via ràpida a Salita per la primera negligència ‘querellada’

El metge que al seu dia hi havia a la residència -el cas es remunta al novembre del 2018- i el director del centre serien autors d’un delicte menor de lesions per imprudència i la multinacional gestora en seria responsable subsidiari

Una imatge de l'exterior de Salita.
Una imatge de l'exterior de Salita. Toni Solanelles

Després d’anys d’instrucció i d’haver acumulat diverses querelles, fins al punt que afectaven pel cap baix una vintena llarga de persones, la Batllia ha decidit desglossar -és a dir, tornar a separar- la primera de les denúncies que es va efectuar, al novembre del 2018, per la sobremedicació d’una resident temporal de Salita que li va comportar una inusual debilitació que li va provocar una caiguda i el trencament de sis costelles que el centre residencial inicialment va mirar de distreure. Cinc anys després -menys respecte de la querella- la Batllia proposa condemnar per la via ràpida els implicats.

És obvi que la fiscalia s’haurà de pronunciar i que els implicats hauran d’estar d’acord a sotmetre’s a l’ordenança penal en qüestió. Però la voluntat judicial queda marcada en posar sobre la taula la necessitat de resoldre per la via ràpida, que sembla eufemístic i irònic també, un cas que es tractat com de delicte menor de lesions per imprudència. La proposta passaria per condemnar tant el metge que estava adscrit en aquell moment al centre (Josep Pons) com el director de la institució (Ernest Sáiz). I es faria responsable subsidiària la residència.

Una imatge de l'accés principal al centre sociosanitari Salita.

Relacionat

‘Alerta Salita’: deixadesa total

La querella arran dels fets del novembre del 2018 va ser la primera que es va interposar. Temps després, i en el marc d’una inspecció, fins i tot el Govern va posar el cas de la sobre medicació gairebé massiva en mans de la fiscalia i aquesta, després d’avaluar la situació que es donava a Salita, i de trobar-hi indicis de delicte, va traslladar l’afer a la Batllia perquè es fes la instrucció pertinent. D’accions se n’han fet també per altres anomalies, moltes d’elles lligades a males praxis i imprudències que anirien més enllà del raonable.

L’afer del 2018 es va denunciar via querella diversos mesos després. La malaurada protagonista de la situació va ser una dona gran que tan sols va estar internada una vintena de dies  en el marc del ‘programa Respir’. La dona es va trencar diverses costelles arran d’una de les caigudes incomprensibles que més tard es va saber que eren causades pel debilitament que els generava el còctel farmacològic indegudament administrat. Haurien estat diversos els usuaris que haurien patit fractures costals per la mateixa raó.

Ernest Sáiz en una imatge d'arxiu.

Relacionat

Domus Vi confirma Ernest Sáiz com a director de Salita

Aparentment, s’administrava als usuaris una barreja d’analgèsics, alguns fins i tot contraindicats per a persones de certa edat, per mantenir-los així degudament sota control. Però era tal el debilitament funcional que els causava que haurien estat diversos, en aquell moments, els usuaris que es van fer fractures. La gestió farmacològica encara avui genera molt debat en el sí de Salita. I encara aixeca queixes per part de diversos familiars.

Comentaris (2)

Trending