Govern s’aferra més que mai a una carta d’IBM datada un diumenge per justificar l’exclusivitat d’SPAI

L’executiu evita pronunciar-se sobre la contradicció que suposa que la CASS hagués adjudicat a una empresa diferent a la del germà de Toni Martí el manteniment dels equips informàtics

-
-

El Govern insisteix que l’empresa SPAI era l’única empresa habilitada per IBM per fer el manteniment del maquinari i el programari dels equips informàtics de l’esmentada multinacional en l’administració pública andorrana i que ho era en virtut del certificat emès per la direcció regional d’IBM a Montpeller el diumenge 7 de gener d’aquest any. L’executiu en cap moment aclareix com pot ser que la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) contracti una empresa i el Govern una altra per fer, sobre el paper, la mateixa feina.

La ministra de Funció Pública, Eva Descarrega, ha respost una pregunta formulada pel conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, que just quan va transcendir que la CASS havia adjudicat a Andorsoft per la via d’urgència el manteniment dels seus equips informàtics IBM va posar la incongruència que suposava que el Govern assegurés que SPAI era el ‘partner’ exclusiu de la multinacional per al Principat i, en canvi, la parapública de la Seguretat Social es decantés per una altra empresa diferent a la del germà del cap de Govern, que és aquest vincle familiar la clau de volta de tota la polèmica.

Naudi sol·licitava si el Govern mantenia després que la CASS hagués contractat Andorsoft que SPAI era l’aliat exclusiu d’IBM i si, en cas contrari, pensava fer marxa enrere en aquelles adjudicacions fetes a l’empresa vinculada familiarment a Toni Martí. Descarrega es manté ferma amb l’exclusivitat atorgada a SPAI i descarta qualsevol canvi. En la seva resposta, la titular de Funció Pública afirma que “per a la realització concreta d’aquest servei requerit pel departament de sistemes d’informació (DSI) de manteniment del maquinari i programari IBM, el Govern manté que SPAI és l’única empresa que ho pot fer a Andorra”.

La ministra de Funció Pública respon una pregunta parlamentària formulada pel conseller general d’SDP arran de l’encàrrec urgent fet per la parapública a Andorsoft

I ho afirma d’aquesta manera tan rotunda “tenint en compte el document de data 7 de gener -un diumenge, malgrat que aquest detall no l’esmenta la ministra- de 2018 on el senyor Sebastien Pois, director regional de IBM TSS, certifica que SPAI és el ‘partenaire exclusif’ d’IBM TSS a Andorra per la realització d’aquests treballs tècnics de manteniment dels quals IBM és responsable”. Evidentment, l’executiu no pensa fer cap marxa enrere. “El Govern considera que no és necessària la rectificació en les adjudicacions efectuades considerant que respecten la legalitat d’acord amb els informes de la Intervenció general.” Això sí, en cap moment no argumenta el xoc que suposa l’adjudicació del Govern i el de la CASS. 

Finalment, el conseller progressista també demanava a l’executiu si havia demanat explicacions a l’empresa adjudicatària SPAI en relació a la seva hipotètica condició de ‘partenaire exclusif' únic a Andorra d’IBM TSS i per als manteniments dels equips IBM”. Descarrega respon que “el Govern ha procedit en aquest cas, a l’igual que ho fa en altres casos relacionats amb manteniments de fabricant, a fer el manteniment amb una empresa establerta en territori andorrà”, i explica com cal procedir: “És a dir, es fa una demanda formal al fabricant que és qui ha d’informar al Govern si hi ha vàries empreses autoritzades per ell a Andorra a prestar els serveis de manteniment o bé hi ha l’exclusivitat d’una empresa per les especificitats tècniques que aquest pot tenir." 

Finalment, la ministra, conclou la seva resposta explicant que “si és el cas d’exclusivitat, el Govern requereix al fabricant d’un document escrit i signat el qual acrediti de forma clara aquest situació. Per aquest cas, el Govern va fer aquesta demanda a IBM TSS obtenint, com dit anteriorment, el document de data 7 de gener de 2018 signat pel senyor Sebastien Pois, director regional de IBM TSS”.

-

Relacionat

La CASS convoca ara un concurs internacional per adjudicar el manteniment dels equips informàtics IBM
Una imatge del departament de tràmits de la CASS, amb alguns dels terminals que usen els treballadors en primer terme.

Relacionat

El Tribunal de Comptes i la CASS deixen en evidència l’enèsima justificació del Govern sobre la ‘Martí connection’
-

Relacionat

Cinca assegura ara que el manteniment informàtic es va adjudicar a SPAI perquè IBM així ho va indicar
-

Relacionat

SDP exigeix a Govern que aclareixi d’una vegada per sempre “les incongruències” de la ‘Martí connection’
-

Relacionat

SPAI o la patata bullent: ¿aliat exclusiu o empresa que exclusivament pot fer algunes tasques?
Ferran Costa Conseller Liberal

Relacionat

El grup liberal pregunta al Govern per les “contradiccions” en les adjudicacions de manteniments informàtics
-

Relacionat

La fiscalia arxiva la investigació de la ‘Martí connection’ en no advertir indicis de delicte penal
El socialdemòcrata Pere López intervenint davant la cambra en la jornada matinal.

Relacionat

Clam contra la manera de fer de l’AREB i petició perquè Govern porti a la fiscalia el dossier dels assessoraments jurídics
-

Relacionat

Govern admet que no va demanar a SPAI ni cap pressupost per al 2018 ni cap certificat de la seva aliança exclusiva amb IBM
-

Relacionat

Els liberals reclamen més documentació per intentar aclarir la ‘Martí connection’

Comentaris

Trending