El Tribunal de Comptes i la CASS deixen en evidència l’enèsima justificació del Govern sobre la ‘Martí connection’

La parapública va justificar l’adquisició d’un ordinador IBM i el seu manteniment perquè treballa amb la mateixa plataforma informàtica que l’administració general i Andorsoft era el representant oficial

Una imatge del departament de tràmits de la CASS, amb alguns dels terminals que usen els treballadors en primer terme.
Una imatge del departament de tràmits de la CASS, amb alguns dels terminals que usen els treballadors en primer terme.
Pomes amb pomes. Els informes dels darrers anys del Tribunal de Comptes en relació amb la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) deixen en evidència novament les explicacions ofertes pel Govern en relació amb l’adjudicació dels treballs feta a l’empresa del germà del cap de l’executiu, Toni Martí. La CASS usa la mateixa plataforma informàtica IBM que l’administració general. Per tant, el manteniment suposadament hauria de ser el mateix. Alhora, la parapública assegurava que aquelles feines i especialment la distribució de maquinari està sotmesa a “exclusivitat”. I aquesta exclusivitat la tindria Andorsoft.

Aquest dimecres, el portaveu governamental i ministre de Finances, Jordi Cinca, assegurava que no es poden comparar pomes amb peres i que el fet que la CASS hagi contractat un manteniment informàtic amb una empresa diferent a SPAI, l’administrada per Dot Martí, no vol dir que el Govern no estigués obligat a encomanar la feina a la firma dirigida pel germà del cap de l’executiu. Més aviat el contrari, Cinca va tornar a insistir que IBM havia “indicat” que calia acudir a SPAI. La indicació seria el document de partenariat suposadament exclusiu emès un diumenge.

L’informe de l’ens de fiscalització contradiu Cinca quan va assegurar que si l’executiu contractava SPAI i la Seguretat Social una altra empresa deuria ser perquè tenen eines diferents

El ministre venia a dir, sense conèixer-ho en profunditat, ho va deixar clar, que la tecnologia amb què treballava la CASS i el Govern era diferent, que les necessitats eren diferents i que, per tant, hi hauria una raó de ser per la qual la parapública havia contractat Andorsoft i l’administració general, SPAI. Cinca va evitar entrar en qüestions més polèmiques com per exemple si la intervenció general i delegada a la CASS havien advertit de la incongruència. Menys encara es va referir al malestar d’Andorsoft per ‘l’alçament’ d’adjudicacions que se li estaria fent per, suposadament, afavorir l’altra empresa. Això, però, sempre en el marc de les presumpcions.

Resulta, però, que els informes de fiscalització del Tribunal de Comptes en relació amb la CASS contradiuen les justificacions donades per Cinca. En l’informe emès el 2016 en relació a l’exercici 2014 -cert que ha passat un temps, però la CASS mai no ha canviat cap condició-, el Tribunal de Comptes retreu a la parapública una adjudicació directa sense justificació adequada. La CASS havia adjudicat directament a la societat Andorsoft “l’adquisició d’un ordinador d’explotació IBM, dels manteniments i llicències associats, del servei de migració i instal·lació”. La contractació es va adjudicar per raó d’especificitat tècnica.

Però més enllà d’això, i tal com exposa l’informe del Tribunal de Comptes, la CASS va argumentar la compra d’aquell ordinador -283.658 euros de despesa- perquè “es tractava de la mateixa plataforma que utilitza el departament de sistemes d’informació de Govern, fet que permet estandarditzar les eines que utilitzen les dues entitats”. Per tant, s’estaria comparant pomes amb pomes atès que les dues institucions fan servir el mateix sistema informàtic. Llavors, el manteniment hauria de ser el mateix. O SPAI o Andorsoft. Sempre que hi hagi exclusivitat com manté el Govern, és clar.

Fragment de l'informe del Tribunal de Comptes on es deixa constància de l'observació. | ALTAVEU

 

Però el mateix informe deixa clar, també, que adquirint aquell ordinador IBM i els seus manteniments, llicències i altres també s’estandarditza amb Govern el proveïdor, “que es tracta de l’únic representant oficial d’IBM France a Andorra”. I és Andorsoft. En les al·legacions presentades per la CASS a aquelles observacions del Tribunal de Comptes, de data 9 de novembre del 2015 i firmades per la directora de la parapública, Joaquima Sol, s’hi explica que “l’adjudicació d’un ordinador d’explotació IBM fa part de la plataforma tecnològica passada i actual de l’entitat. Aquesta plataforma proporciona sinergies tècniques a nivell de l’administració general, que també disposa de la mateixa tecnologia”.

Per tant, novament la parapública confirma que el sistema informàtic amb què treballa la CASS i amb el que treballa el Govern, la tecnologia, és la mateixa. En conseqüència, el manteniment hauria de ser el mateix. I recorda també la CASS en aquell mateix informe d’al·legacions que “hi ha exclusivitat de distribució a Andorra i, per tant, no es pot fomentar la concurrència”. Certament, en aquest detall, sí que es parla concretament de distribució i no de manteniment. Però no hi ha dubte que la CASS creu fermamemtnt que està treballant amb la mateixa plataforma tecnològica que el Govern. Per tant, i malgrat que les comparacions siguin odioses, quan es qüestiona l’adjudicació a SPAI perquè la CASS ha encarregat un manteniment a Andorsoft, no es comparen pomes amb peres. Es comparen pomes amb pomes. Una altra cosa és que siguin podrides.

Etiquetes

-

Relacionat

Cinca assegura ara que el manteniment informàtic es va adjudicar a SPAI perquè IBM així ho va indicar
-

Relacionat

SDP exigeix a Govern que aclareixi d’una vegada per sempre “les incongruències” de la ‘Martí connection’
-

Relacionat

SPAI o la patata bullent: ¿aliat exclusiu o empresa que exclusivament pot fer algunes tasques?
Ferran Costa Conseller Liberal

Relacionat

El grup liberal pregunta al Govern per les “contradiccions” en les adjudicacions de manteniments informàtics
-

Relacionat

La fiscalia arxiva la investigació de la ‘Martí connection’ en no advertir indicis de delicte penal

Comentaris (1)

Trending