Govern ja reconeix les drogodependències com un dels principals problemes que té el país

El ministeri de Salut està tramitant la incorporació d’un psiquiatra estranger de primer nivell per reactivar el pla nacional antidroga i elaborar el pla de salut mental

-
-
La droga, especialment entre els menors i adolescents, és una de les principals xacres que té actualment el país. El Govern ja ho reconeix i està en fase de fitxar un professional estranger de primer nivell que faciliti la reactivació del pla nacional contra les drogodependències abandonat en un calaix des del 2006. Les darreres actuacions judicials i policials en relació al consum d’estupefaents en pisos on hi acudien nois i noies de curta edat (molts d’entre 13 i 16 anys) ha posat en evidència la problemàtica.

Al tomb de les esmentades intervencions, diversos responsables dels ministeris d’Afers Socials i de Salut han mantingut trobades amb col·lectius i pares i mares de menors afectats per drogodependències. Tot plegat, segons que han confirmat diverses fonts a l’Altaveu, ha fet tenir clar més que mai que hi ha un veritable problema en aquesta matèria. Ara mateix, a nivell social, i en l’àmbit de la infància i la joventut pot ser una de les principals preocupacions. A més, la drogodependència porta d’altres problemes associats que a mitjà o llarg termini són tan o més importants, més enllà de la despesa que acaben generant a l’erari públic ja sigui en costos sanitaris, de seguretat pública, penitenciaris i altres.

En l'expert en fase de contractació també hauria de contribuir en la redefinició de l’equip de salut mental del SAAS

Més enllà dels reforços que s’hagin de fer a nivell judicial o policial, que escaurà fer al ministeri d’Interior i Justícia de manera coordinada amb altres departaments que intervinguin en la gestió de la problemàtica, el ministeri de Salut, segons que han confirmat fonts hospitalàries, estaria treballant en la contractació d’un expert en salut pública -un psiquiatra estranger d’alt nivell i prestigi- que ha de posar al dia el pla nacional contra les drogodependències que es va elaborar el 2004 i que des del 2006 no ha sofert cap canvi ni ha generat cap reunió. Afers Socials i Salut ja s’han posat d’acord que cal repensar aquell pla atès que tres lustres després pràcticament es pot donar per obsolet.

El professional que es contractarà haurà de valorar dit pla i veure fins on s’ha de reformular. Alhora, el mateix psiquiatra serà una peça clau en l’elaboració del pla nacional de salut mental, sobre el qual ja fa anys que s’hi va al darrere però no hi ha manera de desencallar. En relació amb els infants i joves, redefinir el pla antidrogues i elaborar un programa de salut mental de primer nivell és encara més necessari tant per la problemàtica existent com pel fet que està en marxa la creació d’un centre de reeducació intensiva (CREI) que necessita unes directrius, un marc genèric, clar i robust.

El psiquiatra que s’incorporarà a l’equip del ministeri de Salut com a assessor per les qüestions de salut mental -i el nom del qual no ha transcendit malgrat que les fonts hospitalàries consultades han assegurat que els tractes per al seu fitxatge estan molt avançats- també hauria de contribuir en la redefinició de l’equip de salut mental del SAAS. Aprofitant la no renovació del contracte de la fins ara cap de servei, Gemma García Parés, que acaba formalment la seva vinculació amb la institució a mitjan mes que ve, el SAAS i el ministeri de Salut pretenen donar un impuls al departament.

Comentaris (11)

Trending