La pressió fiscal es va reduir lleugerament el 2019

La dada es va situar en el 25% del PIB, ja que la millora de l’activitat econòmica (+3,4%) va ser superior a l’increment en la recaptació per les diferents figures tributàries (+2,6%)

mesures
mesures

La pressió fiscal va situar-se l’any 2019 en el 25%, el que suposa una lleugera reducció en comparació al 2018. Això es deu al fet que, per una banda, es va incrementar la recaptació tributària, però ho va fer encara més l’activitat econòmica, segons es desprèn del Producte Interior Brut (PIB).

El càlcul l’ha fet públic el departament d’Estadística, que té en compte el principi de meritació fiscal i té en compte que s’ha recaptat amb figures impositives com l’impost de la renda o els que graven la producció i les importacions però també les cotitzacions socials que es fan a la Caixa Andorrana de Seguretat Social. Així, per un costat, els ingressos assolits amb totes aquestes figures van ser, durant el 2019, un 2,6% superior al del 2018. Va pujar, sí, però ho va fer més el PIB, l’altra variant de l’operació, que ho va fer un 3,4%.

D’aquesta forma, la pressió fiscal es va situar en el 25%, el que suposa dues dècimes per sota de la del 2019. La dada manté l’estabilitat dels darrers exercicis, quan sempre s’ha situat entorn aquesta xifra.

L’aportació a la pressió fiscal per part de la imposició indirecta és de 10,7 punts. Disminueix lleugerament, quatre dècimes, respecte a l’any 2018, i ho fa per sota dels 11 punts per primer cop en els darrers sis anys. Pel que fa a la imposició directa, contribueix en 4,5 punts a la pressió fiscal, un increment de dues dècimes. Els impostos sobre la renda mantenen la seva aportació en el 3,4% igual que l’any anterior mentre que els altres impostos corrents augmenten en dues dècimes la seva aportació. Finalment, les cotitzacions socials aporten 9,7 punts.

Etiquetes

Comentaris

Trending