Jover anuncia que el 2021 es tancarà amb un dèficit de 80 milions, 50 menys del previst

El ministre de Finances anuncia durant el debat del pressupost per al 2022 que el creixement de la generació de riquesa del país serà millor del previst gràcies a la recuperació dels ingressos

Comentaris

Eric Jover aquesta tarda a l'hemicicle.
Eric Jover aquesta tarda a l'hemicicle. Toni Solanelles

El dèficit del 2021 serà molt inferior de l’inicialment previst. La recuperació econòmica gràcies a la millora de la situació sanitària permetrà rebaixar de gairebé 50 milions el forat de l’any passat. El ministre de Finances, Eric Jover, ha anunciat durant el debat sobre el pressupost per aquest 2022 que se celebra aquest dilluns al Consell General les primeres dades provisionals del tancament comptable del darrer any. Es preveia un dèficit de 129 milions i acabarà sent de 80 milions d’euros.

La millora de pràcticament 50 milions d’euros, ha indicat Jover, no ha estat degut al fet que “hem retallat despeses” sinó “a la reactivació de l’economia” i al fet d’obtenir més ingressos. Una vegada la situació sanitària ha millorat i les restriccions a la mobilitat han decaigut, ha remarcat el titular de Finances, el Principat ha tornat a demostrar la seva capacitat de “créixer i créixer ràpid”. Aquesta xifra ha estat qüestionada pel socialdemòcrata, Pere López quan ha afirmat que "hi ha hagut reactivació econòmica però no tanta com per recuperar 50 milions d'euros".

Segons Jover, la situació actual, que porta a preveure un dèficit pressupostari “molt més moderat” per al 2022, ha conduït el departament d’Estadística a revisar a l’alça el creixement de la generació de riquesa durant el 2021. S’havia plantejat una crescuda del 6% i es considera que se situarà al tomb del 7,5%. També es revisa l’increment del PIB previst per aquest 2022. Si d’entrada es creia que la generació de riquesa ascendiria un 7,1% ara es creu que aquest increment pot arribar al 7,8%. Ha fet esment als crèdits tous concedits per Govern a les empreses per afrontar la crisi de la pandèmia i ha anunciat que un 16% ja s'han cancel·lat.

Jover ha dit que el pressupost del 2022 continua marcat per l'excepcionalitat de la Covid19. Així, la partida de Salut s'incrementa un 10% i en un 8% la d'Afers Socials però ha destacar que, amb tot, es preveu una tornada a la normalitat. La consellera no adscrita, Carine Montaner ha indicat que el Govern vol retocar el marc fiscal, i ha critica que "estem regalant terrenys pel valor de milions d'euros per 25 anys pel projecte de Grifols", tot demanat que "cal "centrar els esforços en l'habitatge i evitar l'empobriment de la població". El president demòcrata, Carles Enseñat ha sortit al pas de les afirmacions de Montaner i li ha retret que no va a les comissión legislatives de finances. L'ha acusat de fer populisme i de llençar afirmacions falses.

Des de Terceravia, Josep Pintat ha assenyalat que les previsions d’ingressos s’inflen en més de 80 milions d’euros, però es generen més de 20 milions de dèficit i més de 130 d’endeutament. "Aquesta pràctica allunya la gestió de la despesa pública dels principis constitucionals de legalitat i eficiència", ha dit. El liberal Ferran Costa, per la seva part, ha destacat que "és un pressupost ambiciós"  que està en sintonia amb els  Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i té un fort component social.

El pressupost ha comptat amb els vots en contra del PS, ja que Pere López considera que només s'ha treballat des de la majoria, no potenciarà els serveis públics fonamentals, ni les polítiques de suport a autònoms ni a la producció cultural.No potenciarà els serveis públics fonamentals, ni les polítiques de suport a autònoms ni a la producció cultural. I compta amb una previsió d'ingressos poc realistes, itambé compta amb una previsió d'ingressos poc realistes.

 

Comentaris (2)

Trending