La ‘guardiola de les pensions’ es recupera al 2023 tot i que per sota de la puja del cost de la vida

La cartera d’inversions del fons de reserva de la CASS tindria ara 1.548 milions, 76 milions més del que hi havia a final de l’any passat

Una imatge del rètol de la CASS a la façana principal de la parapública.
Una imatge del rètol de la CASS a la façana principal de la parapública. ARXIU

El Fons de Reserva de Jubilació (FRJ) de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) s’ha recuperat ostensiblement durant el primer trimestre d’aquest 2023, però la volatilitat que encara presenten els mercats financers fa que la recuperació encara quedi lluny, percentualment, de l’encariment del cost de la vida. La cartera d’inversions de l’FRJ tindria el 31 de març passat 1.548 milions d’euros, 76 milions més del que hi havia a final de l’any passat, que va tancar en 1.472,50 euros.

Evidentment, la rendibilitat negativíssima que presenta el fons l’any passat (per sobre del -9%) no té res a veure amb la que s’ha donat durant els primers tres mesos d’aquest 2023, que segons les darreres dades de l’FJR cal situar en un 3,44%. Amb tot, si s’agafen les dades acumulades els darrers dotze mesos, la rendibilitat (-1,59%) queda encara a molta distància de l’IPC interanual, que aquest març es va situar al tomb del 6,3% a manca de les dades definitives que el departament d’Estadística ha de fer públiques dilluns de la setmana que ve.

La rendibilitat acumulada la darrera dècada en xifres absolutes hauria comportat una xifra positiva de 253,2 milions d’euros. Per tant, l’increment degut al primer trimestre d’aquest exercici seria de 70 milions d’euros; mentrestant, la transferència feta des de la parapública cap a l’FRJ els primer tres mesos d’aquest 2023 ha estat de sis milions d’euros

La rendibilitat ha augmentat de manera molt notable aquest passat març després que el febrer s’experimentés una caiguda que va afectar la correcta bona marxa que hi havia hagut durant el primer mes de l’any. Segons les dades de l’FJR, la rendibilitat acumulada la darrera dècada en xifres absolutes hauria comportat una xifra positiva de 253,2 milions d’euros. Per tant, l’increment degut al primer trimestre d’aquest exercici seria de 70 milions d’euros.

Quant a les aportacions de la branca jubilació de la CASS, si es té en compte el conjunt dels darrers deu anys, el global ascendiria a 382,8 milions d’euros. Això vol dir, si es resta el volum que hi havia el 31 de desembre, que la transferència feta des de la parapública cap a l’FRJ els primer tres mesos d’aquest 2023 ha estat de sis milions d’euros, una xifra relativament més baixa que el període de l’any passat, el que mostraria que l’activitat econòmica d’aquest primer tram de l’any hauria estat lleugerament més baixa que la del 2022.

La reflexió que fa l’FJR és que “tot i la volatilitat causada pels dubtes en el sector financer, el mes de març ha tancat en positiu per les principals classes d’actius. La renda fixa de la zona Euro ha pujat 1,68% en el mes i acumula una rendibilitat de 2,07% en l’any, la renda variable de l'Eurozona ha pujat un 0,71% en el mes i acumula un 12,21% en l’any i la renda variable mundial ex Eurozona ha pujat un 0,62% en el mes i acumula un 5,18% en l’any”.

Seu de la CASS.

Relacionat

La tempesta borsària enfonsa la rendibilitat de la ‘guardiola de les pensions’ al 2022

A més a més, segons la mateixa font, a través de la comunicació oficial, “en un entorn volàtil i de molta incertesa, el posicionament del FRJ manté un perfil conservador. La rendibilitat acumulada en els darrers anys supera la inflació andorrana, tal i com estableix l’objectiu marcat per llei”. La CASS sempre ha destacat que cal observar l’evolució en un període ampli de temps i no en un sol exercici, perquè en anys com el passat o com aquest és molt difícil complir la legislació.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending