Ski Andorra avalua com les estacions podran allargar les concessions per mitigar les ‘pèrdues Covid’

La patronal dels dominis esquiables establirà un model únic que cada empresa haurà d’acabar de perfilar amb les seves dades econòmiques concretes per poder negociar amb els comuns, propietaris dels terrenys on hi ha les pistes

Instal·lacions d'Ski Andorra.
Instal·lacions d'Ski Andorra. Toni Solanelles

Ski Andorra està acabant de fer els estudis necessaris que han de permetre dissenyar un model únic a partir del qual les estacions d’esquí alpí del país reclamaran als comuns, propietaris dels terrenys on hi ha les pistes, allargar les concessions atorgades com a compensació de les pèrdues generades per la pandèmia. El criteri econòmic és clau per poder fer la reclamació que una disposició addicional de la llei del pressupost per a aquest 2022 permetia.

Al final del procés serà cada empresa la que haurà de concretar la sol·licitud davant el comú que li pertoqui, però la base es vol que sigui la mateixa. D’aquesta manera, la intenció és que les quatre grans empreses que a data d’avui tenen concessions atorgades per explotar les muntanyes com a pistes d’esquí -Saetde, Ensisa, EMAP i Secnoa- acabin demanant als ‘seus’ respectius comuns (Encamp, Canillo, la Massana i Ordino) que la concessió pugui ser allargada uns anys més, fins al màxim establert de quinze anys.

Ensisa podria demanar l'allargament de la concessió.

Relacionat

Els comuns podran allargar la concessió a les estacions d’esquí que acreditin pèrdues per la Covid

Encara és aviat per poder concretar quant demanarà cada empresa. I també és cert, han indicat les fonts, que encara queden anys de vigència dels actuals contractes -uns tres lustres com a mínim en el pitjor dels casos-, però sí que “s’ha encomanat un estudi perquè ens faci un model únic” sobre com fer la reclamació, segons que han indicat fonts properes a Ski Andorra, que han insistit en què “estem en fase d’estudi d’un model base que serà conjunt”.

Un telecadira d'una estació d'esquí.

Relacionat

Ski Andorra veu bé una opció d’allargar concessions que s’haurà de valorar individualment

Les fonts consultades han precisat que hi ha un seguit de dades, com pot ser el número de dies d’esquí venuts o la facturació global, que són compartides entre totes les empreses. En canvi, hi ha altra informació, lligada essencialment a les despeses, per exemple, “que no es comparteix”. I serà en funció d’aquesta segona part de les dades que una vegada hi hagi el model conjunt definit cada empresa haurà d’acabar polint la seva reclamació davant el comú que li pertoqui. També tindrà a veure en la petició els anys de concessió que encara restin en vigor.

Comentaris (6)

Trending