Els tests ràpids podrien dictaminar restriccions als ciutadans que no hagin passat la Covid-19

El ministre de Salut explica que serviran al Govern per conèixer la situació epidemiològica i a la població per saber quines instruccions futures han de seguir

-
-

Un problema tècnic ha endarrerit durant unes hores l’inici de la inscripció dels ciutadans per fer-se els tests ràpids a partir de la setmana vinent. La web, finalment, s’activarà al llarg d’aquest vespre. Des del Govern s’ha avançat que els resultats obtinguts seran totalment anònims, però sí que servirà, primer, per saber quines excepcions es podran anar aplicant al confinament, i, després, quines instruccions s’hauran de seguir, en funció del que mini la prova.

La idea inicial del Govern era que ja aquest matí els ciutadans es poguessin anar inscrivint a la plataforma web seguida per fer el seguiment de la malaltia. Finalment, però, tot s’ha hagut d’endarrerir unes hores “per aspectes tècnics que desconec”, segons ha confirmat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. No serà fins aquest vespre quan estigui disponible la secció de la pàgina que permetrà demanar hora per fer un test que tot just consisteix en una punxada al dit per extreure sang.

Seran proves “gratuïtes” per tota la població. De fet, també per temporers i fins i tot per residents que, pel motiu que sigui, encara no tinguin targeta sanitària. La utilitat d’aquesta mesura serà doble. Per al Govern, per conèixer quin és l’estat real de la situació. Saber, en definitiva, quanta gent ha passat la malaltia. Aquesta informació serà clar per poder decidir les “excepcions al confinament”.

Per al mateix ciutadà, també permetrà saber “en quina situació estan”. Ha apuntat que “no farem cap passaport epidemiològic”, però sí que “ho tindran en paper o digital, com vulguin” i els servirà per “saber a què s’han d’atendre” davant les “instruccions que s’aniran donant”. Ha donat a entendre que, per exemple, hi hauria coses que qui no hagi passat la malaltia no podrà fer.

Benazet ha explicat que, amb tots els resultats, “es farà una base de dades” però ha deixat clar que s’ha treballat amb l’Agència de Protecció de Dades (APDA) per garantir que “no es vulnerarà cap llibertat ni cap dret sobre la privacitat”. Tot i això ha remarcat que ara el que importa és que “no se’ns vulneri la salut”. Sí que ha apuntat, però, que “tot serà anònim” i que, en cap cas, “no es podrà accedir a la informació sense l’autorització de la persona”.

Etiquetes

-

Relacionat

Les proves per saber qui ha passat la Covid-19 s’iniciaran entre dimecres i dijous de la setmana que ve
Els punts que s'instal·laran seran similars seran similars al centre intermedi ubicat a l'accés de l'antic tanatori, a tocar de l'hospital.

Relacionat

El neguit de la ciutadania per poder-se fer les proves d’anticossos col·lapsa el portal del coronavirus

Comentaris (10)

Trending