Les proves per saber qui ha passat la Covid-19 s’iniciaran entre dimecres i dijous de la setmana que ve

El ministeri de Salut preveu que els tests d’anticossos arribin entre diumenge i dilluns al Principat mentre s’acaba de dissenyar una “operativa complexa”

-
-
Les proves d’anticossos per saber qui ha passat el coronavirus s’iniciaran entre dimecres i dijous de la setmana vinent. Així ho ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha assegurat que avui mateix acaben les proves de validació dels tests que s’han adquirit i que haurien d’arribar al Principat entre diumenge i dilluns. El ministeri amb cooperació amb els comuns està acabant de dissenyar “una operativa complexa” per facilitar a la ciutadania poder-se sotmetre als tests.

Martínez Benazet ha tornat a indicar que les proves no seran obligatòries però que sí que són molt recomanables i es confia amb la voluntat i solidaritat de la ciutadania perquè se sotmeti als testos, que es faran en dues voltes. La primera tongada s’iniciarà a mitja setmana vinent i es preveu que durin una desena de dies. Després es deixaran dues setmanes de ‘descans’ i posteriorment es tornarà a testar tota la població en deu dies més.

Aquesta doble prova permetrà donar molta més informació que no pas que se’n fes una de sola. Per exemple, aquelles persones els resultats inicials donin dubtes, probablement es podran aclarir en la segona prova. Alhora, també donarà eines als epidemiòlegs per intentar delimitar la velocitat de propagació del virus al Principat. És possible, és clar, que en el primer test algú no l’hagi passat i, en canvi, en el segon, ja hagi estat immunitzat. Totes les dades quedaran registrades degudament i s’expedirà una mena de documentació per cada persona.

Encara hi ha elements que s’han d’acabar de definir. Hi haurà, això sí, tres grans modalitats on passar el test: els ‘stop labs’, petits laboratoris escampats per tot el país on la ciutadania hi podrà acudir en cotxe o a peu -hi haurà dos circuits diferents-; proves que es faran als ingressats en centres sociosanitaris o a l’hospital; i equips sanitaris que acudiran als domicilis en el cas que hi hagi persones que pel motiu que sigui no es puguin desplaçar.

Les proves s’hauran de passar amb cita prèvia. Caldrà registrar-se i l’administració es comunicarà amb els ciutadans per facilitar-los quin dia, quina hora i a quin lloc poden sotmetre’s a l’examen. En qualsevol cas, l’operativa “és complexa” i s’està acabant d’establir. Martínez Benazet s’ha mostrat del tot satisfet amb la qualitat dels tests que s’han adquirit a través de la firma Linkcare Health Services.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending