Els propietaris de l'estació de St Anton reactiven l'interès per entrar a l'accionariat de Saetde

Comentaris

Els propietaris de l\'estació de St Anton reactiven l\'interès per entrar a l\'accionariat de Saetde
Els propietaris de l\'estació de St Anton reactiven l\'interès per entrar a l\'accionariat de Saetde

Els inversors interessats fa uns mesos en accedir a la societat de capital mixt públic privat que gestiona les pistes d’esquí de Grau Roig i el Pas de la Casa (Saetde) no estaven morts. Sols ‘de parranda’. Vinculats directament a la família austríaca Schmidt-Chiari -entroncada amb la família reial de Liechtenstein- i propietària de l’estació tirolesa de St Anton, els inversors han fet reviscolar el seu interès per comprar la participació que el comú d’Encamp té a Saetde. Segons fonts coneixedores de l’operació, fa pocs dies representants del fons inversor han estat al Principat per refermar la seva voluntat de posar un primer peu a Grandvalira. 

Els empresaris austríacs, que operarien a Andorra a través de la firma Sociéte Mountain Peak Developments, van amb peus de plom, segons que han afirmat fonts properes a la firma. Els inversors són conscients que en tractar-se d’una administració pública la propietària dels títols, s’hauria d’activar un procés de concurrència pública (un concurs o similar). I els promotors de la iniciativa no volen donar excessives pistes de la seva proposta per tal de no donar pistes a possibles competidors. Les fonts han assegurat que l’interès és real i que l’adquisició de les accions comunals serien el primer pas per, en el futur, adquirir una major participació accionarial a Saetde.

En xifres rodones, l’accionariat de Saetde es distribueix entre el 34% de què disposa el comú d’Encamp, un 60% que resta en mans de les famílies Viladomat i Albareda i un 6% més que es reparteixen entre diferents petits accionistes. Majoritàriament, encampadans. Gent de la parròquia. Segons les fonts, la corporació encampadana sap de l’interès dels Schmidt-Chiari que, lligats per exemple també al Banc d’Àustria, volen ampliar el seu radi d’acció empresarial. L’objectiu primer és aconseguir que la corporació avui presidida pel demòcrata Jordi Torres Arauz es desprengui de les seves accions. Entenen els inversors austríacs que una societat totalment privada és més àgil, més executiva. I això seria el que pretendrien. I no només això. 

D’arribar-se a un acord amb el comú encampadà, sia per la via que sia, els propietaris de St Anton esperen poder-se fer, pràcticament des del primer dia, amb el 15% de les accions avui en mans privades. En el futur, el repte seria poder disposar d’una majoria còmoda dins de l’accionariat. El comú d’Encamp, directament o indirectament (les fonts no ho han volgut acabar d’aclarir) sabria de les intencions dels austríacs. I sabria que la idea que hi ha damunt la taula és aconseguir el control del 34% de l’accionariat a canvi de ‘quedar-se’ el Funicamp -una de les lloses que pesen sobre el comú-, dur a terme una inversió important a l’estació i, també, fer accions de millora directe al poble d’Encamp.

Contactes

Els contactes fets els darrers dies esperarien ara una retroalimentació. Un ‘feedback’ per part de la corporació. No seria l’únic front que tindria obert el fons d’origen austríac. Les fonts consultades han explicat que no es descarta la idea de participar de la titularitat d’alguna de les estacions catalanes que avui controla la Generalitat a través de la societat pública Ferrocarrils. 

Els inversors saben de la dificultat que té el govern català per tirar endavant els camps de neu que controla. I si no funciona l’opció d’Andorra no es descarta apostar per alguna de les estacions catalanes. En aquest sentit, els inversors ja haurien llançat algun missatge. No obstant això, segons les fonts consultades, l’interès primer és Andorra. I han reconegut obertament el motiu principal: la diferència de fiscalitat entre el Principat i Catalunya.

Comentaris

Trending