El sobrecost del forn incinerador arriba al Constitucional

Apapma presenta un recurs d’empara a l’Alt tribunal davant la negativa de les instàncies ordinàries a investigar la desviació pressupostària en les obres de construcció de la planta

Obres de construcció de la planta incineradora l'octubre del 2004.
Obres de construcció de la planta incineradora l'octubre del 2004.
El Tribunal Constitucional (TC) s’haurà de pronunciar sobre si la negativa de les instàncies penals d’investigar si hi va haver irregularitats punibles que expliquin el sobrecost que hi va haver en les obres de construcció de la planta incineradora. L’Associació protectora d’animals, plantes i medi ambient d’Andorra (Apapma) ha presentat un recurs d’empara davant l’Alt tribunal per intentar aconseguir una resolució que obligui els tribunals ordinaris a instruir la querella.

Apapma assegura que “prosseguint amb el nostre  objectiu de poder esclarir la realitat dels fets que van envoltar la construcció del forn incinerador” s’ha presentat l’esmentat recurs per tal que “es procedeixi a instruir la denúncia i la querella que vam presentar els anys 2017 i 2018”. El col·lectiu ecologista, basant-se en un extens informe elaborat sobre la consultora KPMG encomanat pel Govern que l’executiu es va negar a entregar durant molt temps, va denunciar que hi havia diverses maniobres anòmales que haurien estat la base de l’elevat sobrecost que hi va haver en les obres de construcció de la planta incineradora.  

La batlle a qui al seu dia, per torn, li va tocar rebre la denúncia, primer, i la querella, després, va al·legar que els fets descrits com a presumptament irregulars eren tan antics que qualsevol delicte que haguessin generat ja haurien prescrit. I ja no va entrar a analitzar el fons d’allò que se li requeria. El Tribunal de Corts va donar per bona la posició de la primera instància i també el Tribunal Superior va avalar la mateixa situació, obrint la porta del TC a Apapma.

Aquest dijous finalment s’ha formalitzat el recurs d’empara atès que el col·lectiu mediambientalista entén que “la negativa a investigar els fets que van envoltar la construcció del forn incinerador vulnera els nostres drets fonamentals d’accés a la jurisdicció i a obtenir una decisió judicial degudament fonamentada en dret”.

Comentaris

Trending