El ‘Rambo de la Cerdanya’ qüestiona la legalitat de la seva detenció

Un furgó policial que trasllada presos aquest migdia a la porta de la seu de la Justícia.
Un furgó policial que trasllada presos aquest migdia a la porta de la seu de la Justícia.
Martí Cots, el veí de Pi de Cerdanya, un nucli de Bellver, conegut com a ‘Rambo’ des de fa molts anys pel seu comportament al tomb de les activitats delictives que comet, considera que no va ser arrestat degudament en l’hotel d’Encamp on estava allotjat el 23 de desembre, quan agents del grup d’intervenció de la policia (GIPA) el van detenir. La defensa de l’home ha demanat les darreres hores l’alliberament immediat de l’empresonat, acusat d’un delicte de blanqueig de diners i d’un altre d’accés il·lícit en casa habitada. La Batllia, però, ha desestimat la petició.

La perillositat que porta associada el ‘Rambo de la Cerdanya’ més el trastorn o dolença que té diagnosticada -esquizofrenia paranoide- manté altament medicat Cots en la seva reclusió al centre penitenciari de la Comella, on resta ingressat des de primera hora de la tarda del 26 de desembre. El seu caràcter esquerp i allunyat dels focus, més el fet que es vol evitar qualsevol possible incident, fan que el procediment que se segueix contra l’home, que va arribar al Principat fugint dels mossos després d’atracar en l’hotel de l’estació d’esquí de Masella, estigui envoltat d’una total discreció.

No obstant això, l’Altaveu ha pogut saber que les darreres hores, la defensa de l’home hauria promogut un procés d’‘habeas corpus’, que ja hauria estat desestimat per la Batllia. Algunes de les fonts consultades, properes a l’esmentada defensa, no han volgut detallar cap element del procés. Ni tan sols si es recorrerà contra la decisió del batlle. Els defensors de Cots haurien demanat l’alliberament immediat de l’home, de 49 anys, en considerar que la detenció efectuada la tarda del 23 de desembre s’hauria fet de manera il·legal.

Jurídicament, l’habitació d’un hotel és equivalent a un domicili, i no s’hi pot entrar sense autorització judicial; aquesta ordre no existiria en el moment de la intervenció policial el 23 de desembre

Segons algunes de les fonts consultades, la petició de la defensa del ‘Rambo de la Cerdanya’ se sustentaria en el fet que la policia no disposava d’ordre judicial que permetés l’accés a l’habitació de l’hotel dels Cortals d’Encamp on s’allotjava Cots des de la nit del 22 al 23 de desembre. Agents del GIPA van acudir a l’establiment hoteler després que una cerca al registre hoteler informatitzat i directament enllaçat amb la policia donés positiu en posar-hi el nom de Martí Cots Saleta. Els policies van obrir la porta de l’hotel sense forçar-la, amb una clau facilitada pel propi establiment, vers les 19.30 hores del 23 de desembre.

L’home, segons fonts consultades, estava en aquell moment descansant, estirat al llit i mirant la televisió. Els agents van actuar amb molta celeritat i amb pocs segons Cots va ser encanonat sense cap mena de possibilitat de reacció ni d’oposar resistència i seguidament va ser emmanillat i amb posterioritat es va escorcollar l’habitació, el vehicle amb què hauria arribat al Principat… Jurídicament, però, l’habitació d’un hotel és equiparable a la descripció legal de ‘domicili’. I per entrar en un domicili, sinó és que hi hagi un flagrant delicte en comissió, cal una autorització judicial. Heus aquí la qüestió.

Segons les fonts consultades, aquesta ordre de la Batllia, en aquell moment, no existiria. Els agents haurien intervingut sota l’aval del membre de la direcció de la policia que, estant de guàrdia, aquell diumenge ostentava la màxima responsabilitat operativa del cos. I aquest seria, aparentment, el motiu al·legat per la defensa. I, per tant, avalant un defecte procedimental, hauria exigit la posada en llibertat immediata del seu representat, una demanda que ja hauria estat refutada. De fet, el ‘Rambo de la Cerdanya’ ha continuat aquest divendres normalment ingressat a la Comella, i malgrat que la Batllia havia previst que Cots fos traslladat a la seu judicial, el desplaçament finalment s’ha anul·lat.

Ordre internacional 

Més enllà del procediment que s’està seguint al Principat i que manté Martí Cots al centre penitenciari pels esmentats delictes de blanqueig de diners -els presumptament robats en l’hotel de la Masella- i per l’entrada sense consentiment en un domicili (com a mínim hauria accedit en un xalet d’Auvinyà tot buscant un lloc on suposadament fer estada), també les autoritats judicials espanyoles estan pendents del ‘Rambo de la Cerdanya’ per tal de fer-li pagar el que pertoqui per l’atracament a l’estació d’esquí ceretana i per algun altre incident protagonitzat a Aravell. 

En aquest sentit, fonts judicials oficials del país veí han confirmat a l’Altaveu que el jutjat de primera instància i instrucció penal de Puigcerdà va cursar el 24 de desembre una ordre de recerca i detenció internacional de Martí Cots. Com que és de domini públic que el ‘Rambo de la Cerdanya’ està empresonat a Andorra, s’haurien d’activar o s’haurien activat ja -aquest extrem no ha estat confirmat- els protocols burocràtics establerts per reclamar l’extradició de l’empresonat. No obstant això, primer ha de ‘pagar’ pels presumptes fets delictius comesos al Principat.

-

Relacionat

‘El Rambo de la Cerdanya’ va haver de ser traslladat a l’hospital per un aparent atac d’angoixa
-

Relacionat

‘El Rambo de la Cerdanya’ en versió tranquil·la a la cel·la 'individual' de la Comella
-

Relacionat

La Batllia acusa ‘el Rambo de la Cerdanya’ de blanqueig de diners
-

Relacionat

‘El Rambo de la Cerdanya’ declara a la Batllia que té armes amagades a França i Catalunya
La planificació horària o un dels generadors del malestar a Institucions Penitenciàries

Relacionat

‘El Rambo de la Cerdanya’ està aïllat i ‘sobrecontrolat’ a la presó
Martí Cots ha estat traslladat des del despatx central de la policia cap a la Batllia vers les 11 del matí i n'ha sortit en direcció a la presó cap a les 2 de la tarda.

Relacionat

Ingressa a la Comella ‘el Rambo de la Cerdanya’
Habitació de l'hotel on Martí Cots Saleta (a la foto petita) es va allotjar.

Relacionat

‘El Rambo de la Cerdanya’ havia pagat dues nits a l’avançada a l’hotel d’Encamp on el van detenir
-

Relacionat

La policia va detenir el ‘Rambo de la Cerdanya’ en un hotel d’Encamp carregat d’armament i diners, i mira si havia robat en un xalet

Comentaris

Trending