‘El Rambo de la Cerdanya’ en versió tranquil·la a la cel·la 'individual' de la Comella

Un jutjat de Puigcerdà posa en marxa el procés d’extradició per l’atracament que Martí Cots va cometre a l’hotel de la pista d’esquí de la Masella

-
-
Martí Cots Saleta, ara per ara, passa els dies amb pau i tranquil·litat al centre penitenciari de la Comella. Hi va ingressar a primera hora de la tarda de Sant Esteve. Inicialment se li va fer un control especial, aïllat, però una vegada superats els primers dies i fets els controls psicològics pertinents, ‘el Rambo de la Cerdanya’ està ingressat al mòdul de presos preventius. Això sí, no comparteix cel·la amb ningú. 

De 49 anys, Cots és un home solitari que ha viscut més anys emboscat, o entre presons i psiquiàtrics que no en la, diguem-ne, llibertat urbana, que, de fet, ell mai no ha estat urbà. De Pi de Cerdanya, un nucli de Bellver, sempre que pot torna a casa. En una casa, la de Pi, que sembla talment un refugi ocupa. Martí Cots hauria adoptat, asseguren els experts, la mateixa malaltia mental que ja van sofrir els seus pares, tots dos traspassats. Sota control mèdic, pot esdevenir una persona relativament normal. Manejable. Quan es descontrola, és imprevisible. Es transforma.

Controlat mèdicament, el pres pot arribar a tenir un comportament relativament normal. A Pi de Cerdanya el coneix tothom, i tots els veïns saben que heretat la malaltia mental que sofrien els seus pares

Tot són cicles. El 7 de desembre es va fugar -durant una sortida amb una educadora- del centre psiquiàtric de Lleida en què estava internat per ordre judicial. Fins que no va transcendir l’assalt a mà armada al complex hoteler de l’estació d’esquí ceretana, Martí Cots va passar molts dies a Pi. A casa. Més d’un i de dos veïns n’era conscient. Però el respecte és mutu i ningú no el va delatar. Cadascú a casa seva i anar fent. Fins que es va girar o va necessitar diners pel que fos, que no és pas que l’home hagi viscut mai en l’abundància.

El dia de Nadal, just abans de passar a disposició judicial ja detingut al Principat, ja va ser enviat a l’hospital per fer-li un reconeixement forense psiquiàtric. A la presó també s’ha sotmès a les revisions i els tractaments corresponents. La Batllia el va processar i el va enviar a la Comella per un presumpte delicte de blanqueig de diners i un altre d’accés il·lícit en casa habitada. Dos delictes majors i que, suposadament, el podrien dur a haver d’estar alguns anys en presó ferma. Caldrà veure com avança la instrucció.

Perquè des de Catalunya també se’l reclama. El jutjat de Puigcerdà que instrueix el cas de l’atracament a l’hotel de la Masella la matinada del 21 al 22 de desembre ja hauria posat en marxa els mecanismes per sol·licitar-ne l’extradició. Segons ha avançat aquest dijous el diari ‘Regió7’, el jutjat ceretà ha emès una ‘euroordre’ sol·licitant l’entrega del pres. Caldrà veure també com es tramita tot plegat. L’‘euroordre’ estricta no és reconeguda ni vinculant per Andorra. El Principat ni forma part de la Unió Europea (UE) ni forma part de l’espai Schengen.

Malgrat la bona sintonia judicial i policial que hi ha entre Espanya -els mossos no tenen competències internacionals, i malgrat que els qui investigaven l’atracament de la Masella, si s’hagués de fer alguna petició de cooperació policial hauria de ser a través del CNP (cos nacional de policia-, en principi les qüestions formals s’han de respectar. Per tant, el jutjat de Puigcerdà haurà d’elevar l’ordre a europea a nivell internacional i que, via Interpol, arribi al Principat. A partir d’aquí s’iniciarà el procés d’extradició.

Només després que l’home ‘pagui’ pels delictes comesos al Principat podrà ser entregat a les autoritats espanyoles, sigui perquè el pres no s’hi oposi, sigui perquè un judici així ho ordeni

Segons les fonts consultades, la justícia espanyola, amb un delicte violent sobre la taula té interès  en poder jutjar, condemnar i empresonar Martí Cots. A les autoritats andorranes massa gràcia de tenir ‘el Rambo de la Cerdanya’ al centre penitenciari no els fa. Però haurà de pagar pels fets comesos al Principat que legalment se li puguin atribuir. Llavors, una vegada completada la condemna imposada a Andorra, s’iniciarà formalment el procediment d’extradició si les autoritats espanyoles l’han formalitzada correctament.

Si Martí Cots, quan sàpiga que Espanya el reclama, no s’oposa a ser traslladat a territori espanyol per ser jutjat, principalment, per l’atracament de la Masella, el procediment serà relativament ràpid. Això sí, sempre després que hagi complert la condemna que eventualment se li imposi pels delictes comesos al Principat. Si ‘el Rambo de la Cerdanya’ no accepta voluntàriament ser extradit com a Espanya s’iniciar un judici d’extradició, que pot allargar-se uns quants mesos. Mesos que, molt probablement, continuarà passant a la Comella.

Etiquetes

Munició que s'usa amb el rifle que Martí Cots, 'el Rambo de la Cerdanya', va adquirir al Principat i se li va comissar en ser detingut, diumenge passat.

Relacionat

El ‘cas Rambo’ torna a posar sobre la taula la necessitat de restringir l’accés a armes
-

Relacionat

La Batllia acusa ‘el Rambo de la Cerdanya’ de blanqueig de diners
-

Relacionat

‘El Rambo de la Cerdanya’ declara a la Batllia que té armes amagades a França i Catalunya
La planificació horària o un dels generadors del malestar a Institucions Penitenciàries

Relacionat

‘El Rambo de la Cerdanya’ està aïllat i ‘sobrecontrolat’ a la presó
Martí Cots ha estat traslladat des del despatx central de la policia cap a la Batllia vers les 11 del matí i n'ha sortit en direcció a la presó cap a les 2 de la tarda.

Relacionat

Ingressa a la Comella ‘el Rambo de la Cerdanya’
Habitació de l'hotel on Martí Cots Saleta (a la foto petita) es va allotjar.

Relacionat

‘El Rambo de la Cerdanya’ havia pagat dues nits a l’avançada a l’hotel d’Encamp on el van detenir
-

Relacionat

La policia va detenir el ‘Rambo de la Cerdanya’ en un hotel d’Encamp carregat d’armament i diners, i mira si havia robat en un xalet

Comentaris

Trending