Govern admet que, si demà hi hagués escola, la nena del vel podria anar-hi amb ell posat

Ester Vilarrubla acata la sentència del Superior, però recorda que ara hi ha ja un “marc legal qualificat” per prohibir els símbols religiosos a l’escola, ara bé, pendent de la sanció per part els Coprínceps

Ester Vilarrubla, durant una roda de premsa.
Ester Vilarrubla, durant una roda de premsa. SFGA

La sentència del Superior sobre l’afer del vel obre un període de temps durant el qual, i així ho admet Govern, la nena podria acudir a classe amb aquest element al cap. Tot just, cert, d’uns dies. Però es podria donar el cas. Tot a l’espera que els Coprínceps sancionin la modificació de la Llei d’Educació que ha de prohibir qualsevol símbol religiós a les aules i aquesta sigui publicada al BOPA. El text, ha afirmat la ministra, Ester Vilarrubla, ja és un “marc legal” que dona cobertura a la decisió de l’executiu.

La resolució del Superior coneguda aquest dimecres valida la decisió prèvia de Batllia, que havia deixat clar que el reglament intern d’un centre educatiu no era suficient per limitar un dret fonamental, com és la llibertat religiosa. Per tant, es dona la raó a la família de la nena que vol assistir a classe amb el vel. Des de l’esclat de l’afer, ara ja fa uns mesos, no ho ha fet. Ara, almenys durant uns dies, aquesta seria una possibilitat.

Vilarrubla ha admès que “si avui fos dia d’escola, podria anar-hi”. En aquest cas, i fins dilluns, hi ha vacances escolars. La setmana vinent ho podria continuar fent, tret que el BOPA publiqui la modificació de la Llei d’Educació que, ara sí, via una legislació qualificada, estipula que no es poden dur símbols religiosos ostentosos als centres educatius. Fins llavors, l’efecte de la sentència anul·la el que es volia aplicar via reglament intern.

Una imatge de la façana lateral de la Seu de la Justícia.

Relacionat

El Superior confirma la vulneració de drets a la nena del vel

Per tant, Govern està a l’espera de la sanció per parts dels Coprínceps. Aquesta hauria d’arribar en els pròxims dies. La Llei es va aprovar el dia 8 d’abril al Consell General. Des de llavors, la Constitució marca un termini entre 8 i 15 dies per a la signatura per part dels caps d’Estat. Com a exemple, aquest dimecres han sortit publicats al BOPA tres textos validats en la sessió parlamentària del 31 de març.

Vilarrubla ha deixat clar que “acatem el que diu la sentència”. Ara bé, també ha apuntat que, més enllà d’aquesta resolució, el text aprovat ara fa uns dies al Consell General ja deslloriga tota la situació. “Amb la llei ja tenim un marc legal qualificat que deixa clar que no es pot entrar a l’escola amb cap símbol religiós”, ha remarcat.

Tot i això, també ha volgut posar en relleu que la normativa validada al parlament, de forma unànime, ja està preparada per donar un important marge al “diàleg” en cas de conflicte amb alguna família. “I més les escoles per explicar que això no és possible”, ha destacat. Tot i això, també es preveu una possible sortida si les converses no fructifiquen i, com amb el cas que ha desfermat tot, la família segueix tancada en banda i es nega a què l’alumne vagi al centre si no és amb el símbol religiós. “Tenim sis mesos per fer un reglament i per treballar-ho; de seguida ens hi posarem”, ha explicat. Una sortida, ha admès, seria valorar l’ensenyament virtual. “Ja hi ha països on existeixen aquestes fórmules, i per altres motius”, ha indicat.

Comentaris (17)

Trending