El Superior confirma la vulneració de drets a la nena del vel

El tribunal desestima el recurs presentat pel Govern contra la sentència de la Batllia en relació al fet que s’estava limitant l’accés a l’educació de la menor alhora que es violentava la seva creença religiosa

Una imatge de la façana lateral de la Seu de la Justícia.
Una imatge de la façana lateral de la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

Si algú en tenia algun dubte, el Tribunal Superior (TS) l’ha aclarit del tot. A través d’un reglament, menys encara si és un reglament de funcionament intern d’un centre educatiu, no es poden coartar drets fonamentals. Només a través d’una llei qualificada es poden limitar principis fonamentals com la creença religiosa o l’accés a l’educació. El Superior ha desestimat el recurs del Govern contra la sentència de primera instància que reconeixia que s’estaven vulnerant drets fonamentals de la nena del vel.

La sala ha notificat aquest dimecres la resolució relativa al recurs presentat per l’administració que, com aquell que diu, l’únic que va fer va ser guanyar temps alhora que tramitava la modificació legislativa per prohibir a l’escola andorrana la utilització de símbols religiosos ostentosos. En fi, per prohibir l’ús del vel. Però el que és clar és que durant molt temps s’han estat vulnerant drets fonamentals de la menor que, com el seu germà, bessons, no han estat escolaritzats fins fa ben poc. I, encara, després d’arribar a un acord perquè pogués seguir el curs de forma telemàtica.

La sala no estima cap de les al·legacions formulades ni pel Govern ni per la fiscalia en els seus respectius recursos contra la resolució de primera instància

La sentència de segona instància confirma fil per randa la decisió de la Batllia de donar la raó a la família dels dos infants, que van promoure un procediment urgent i preferent per tal de protegir drets fonamentals. I confirma, com era jurídicament obvi, que només a través d’una llei qualificada es poden limitar, com s’ha dit, aquells drets reconeguts constitucionalment. La sala no estima cap de les al·legacions formulades ni pel Govern ni per la fiscalia en els seus respectius recursos contra la resolució primera.

I això que el Govern hauria aportat un element nou: venia a dir que amb el reglament impugnat indirectament per la família dels menors a través del procediment establert en l’article 41.1 de la Constitució el que es pretenia era evitar que la nena fos discriminada per l’ús del vel. El tribunal recorda a l’executiu que en cap moment en el reglament controvertit s’argumentava que es pretengués evitar comportaments discriminatoris vers la menor. Per tant, res de res.

Una imatge de la Seu de la Justícia.

Relacionat

Triomf judicial de la nena del vel

On el tribunal no és gens clar és en com s’ha de restituir la vulneració comesa. D’una banda, la sala manté que declarant que s’han vulnerat els drets fonamentals de la menor, aquesta vulneració hauria de cessar immediatament. De l’altra, ve a dir que com que els promotors del procediment urgent i preferent no han demanar explícitament com s’han de restituir els drets violentats, no hi ha lloc a dita restitució.

DANYS I PERJUDICIS I COSTES

El que possibilita el reconeixement de la vulneració de drets és iniciar un nou procés per sol·licitar una indemnització per compensar el perjudici sofert per la menor. Segons les fonts consultades, no és clar que la família de la nena acabi promovent aquesta acció, encara que no es pot descartar del tot. Amb tot, però, hi ha el risc que costin més les proves mèdiques per corroborar que, efectivament, la menor ha patit un dany moral que no pas la compensació econòmica que es pugui acabar percebent.

D’altra banda, la resolució notificada aquest dimecres, això sí, estalvia al Govern haver de pagar la despesa judicial de la part contrària. Assegura el tribunal que l’administració ha actuat de bona fe i sense negligir i, en conseqüència, sentencia que cada part assumeixi els costos de la seva representació lletrada. Si hagués estat una resolució en el sentit contrari, segurament la Justícia hagués encolomat al particular els costos suportats per l’administració. En fi.

Etiquetes

Comentaris (24)

Trending