La millora del negoci local permet Andorra Telecom obtenir un benefici superior al previst

El 2021 la companyia va tancar amb 23,23 milions d’euros, un 50% més que el 2020, ja que la punxada dels ingressos per itinerància s’ha compensat gràcies a una facturació més gran als clients del país

Façana de l'oficina comercial provisional d'Andorra Telecom a l'inici del carrer Prat de la Creu.
Façana de l'oficina comercial provisional d'Andorra Telecom a l'inici del carrer Prat de la Creu. Toni Solanelles

Andorra Telecom va tancar el 2021 amb un benefici de 23,2 milions d’euros. La xifra suposa una considerable millora amb comparació amb el 2020, quan fruit de l’esclat de la pandèmia i el confinament la companyia va reduir sensiblement el seu resultat. De fet, també és superior a la previsió que s’havia fet a l’hora d’elaborar el pressupost per a l’exercici. I això que els ingressos per itinerància han quedat per sota dels que s’havien estimat, però s’ha pogut compensar amb un increment de la facturació interna.

Així es reflecteix en la liquidació pressupostària de la companyia, a la qual ha tingut accés Altaveu. Andorra Telecom va guanyar al llarg el 2021 23,2 milions d’euros. D’aquesta forma, millora en un 50% els resultats assolits el 2020 (15,48), els més baixos dels darrers anys arrossegats per la pandèmia. Llavors, hi va influir la forta davallada dels ingressos per ‘roaming’ provocada pels mesos de confinament i la caiguda del turisme. La dada també queda per sobre de la que havien previst els mateixos responsables de l’ens, que era de només 18,38. Per tant, un 26,4% superior.

En el document, ja es deixa clar que la decisió del consell d’administració és que tots aquests diners siguin transferits, com ja és habitual, al Govern. En aquest sentit, es torna a argumentar que les reserves de la societat són més que suficients. Se situen en 258,36 milions d’euros, lleugerament per sota dels 260,2 amb què es va tancar el 2020.

L'oficina comercial d'Andorra Telecom.

Relacionat

Els ingressos per ‘roaming’ d’Andorra Telecom van caure a la meitat durant el primer trimestre

Des d’Andorra Telecom, s’explica que aquest resultat millor del que s’esperava s’ha aconseguit fins i tot amb una certa punxada d’una part important dels ingressos que rep la companyia: els provinents per l’ús del telèfon que fan els turistes. Durant el primer tram de l’any, l’arribada de visitants va quedar sota mínims per les restriccions de mobilitat adoptades als països de l’entorn per frenar el coronavirus i això, lògicament, va fer caure els ingressos per ‘roaming’. La millora de la resta de l’any no ha estat suficient per compensar el mal inici de 2021 i, per això la recaptació per aquest concepte s’ha quedat en 18,8 milions.

Es tracta d’una xifra lleugerament superior a la del 2020 (18,09) però que queda per sota del que esperava la companyia. Al pressupost estimava cobrar més de 24 milions. Per tant, queda molt per sota del que tradicionalment havia aconseguit Andorra Telecom per aquest concepte.

Han crescut els abonaments a la telefonia mòbil (+3,6%), tant els de contracte com les de prepagament, així com les línies fixes (+2,4%); i això ha permès que el negoci domèstic hagi assolit 58,8 milions, 2,6 més que el 2020

En canvi, aquests mals resultats s’han pogut compensar amb la facturació als clients nacionals. Han crescut els abonaments a la telefonia mòbil (+3,6%), tant els de contracte com les de prepagament, així com les línies fixes (+2,4%). Això ha permès que el negoci domèstic hagi assolit 58,8 milions, 2,6 més que el 2020.

Paral·lelament, els rectors de la companyia destaquen que s’ha fet “un esforç molt important” per contenir la despesa. Això, es remarca que s’han reduït de forma important els costos d’aprovisionament (-16%), el que ha suposat un estalvi d’1,3 milions així com el de reparacions i manteniment (-4,9%), subministraments (-6,4%) o els serveis professionals independents (-2,1%).

La combinació de tots aquests factors va fer que Adorra Telecom assolís un resultat brut de 25,57 milions d’euros. Un cop afrontades les obligacions fiscals -es pagaran 2,34 en concepte d’impost de societats-, s’assoleix un benefici de 23,23 milions. 7,74 més que el 2020.

El document també aporta un comentar sobre si la invasió d’Ucraïna per part de Rússia pot afectar la companyia. “Els administradors de la societat han avaluat la situació actual en base a la millor informació i estimacions disponibles, arribant a la conclusió que fruit d’aquesta situació no existeixen impactes excessivament rellevants que afectin la societat, ja que aquesta no duu a terme operacions ni disposa d’actius en aquells territoris”, indiquen. Sí que s’avisa que “hi ha vigent un contracte de serveis amb un proveïdor que compta amb part de la seva plantilla localitzada a la zona actualment en conflicte, amb el que s’estima que dits serveis puguin veure-se’n afectats, almenys parcialment, durant els propers mesos”.

Comentaris (7)

Trending