Els ingressos per ‘roaming’ d’Andorra Telecom van caure a la meitat durant el primer trimestre

L’absència de visitants per culpa de les restriccions Covid aplicades als països veïns va fer que només arribessin a 4,5 milions, en comparació als 8,2 estimats al pressupost i els 8,7 del mateix període del 2020

L'oficina comercial d'Andorra Telecom.
L'oficina comercial d'Andorra Telecom. ANDORRA TELECOM

Són poques les empreses que es deslliuren de l’afectació econòmica que provoca la pandèmia del coronavirus. Un bon exemple es troba en Andorra Telecom. La companyia va resultar seriosament perjudicada durant el primer trimestre. Un dels principals eixos d’ingressos prové de la itinerància que es cobra als visitants quan empren el seu mòbil al país. Sense turistes, aquesta font de recaptació es va desplomar. Va caure gairebé a la meitat del que seria habitual.

Així es desprèn de la ‘Liquidació pressupostària 31/03/2021’ que Andorra Telecom ha enviat al Consell General, document al qual ha tingut accés Altaveu i que evidència l’impacte de la Covid-19 en els seus comptes. La companyia admet que els 18,9 milions d’euros en ingressos liquidats entre el gener i el març queden força per sota de les expectatives: en concret, un 17% inferior al que s’havia estimat.

La companyia va tancar amb un resultat negatiu el primer trimestre, tant per les inversions com per haver transferit els beneficis del 2020 a Govern, però espera remuntar la situació al llarg del 2021

I el gran culpable d’aquesta situació és el fet que s’ha recaptat només 4,5 milions per ‘roaming’. Lògic, tenint en compte que l’arribada de visitants va quedar molt limitada per les restriccions imposades als països veïns per mirar de frenar el coronavirus. La xifra queda molt per sota tant de la que havia previst Andorra Telecom a l’hora d’elaborar el pressupost (8,2) com de l’aconseguida el primer trimestre del 2020, que va ser de 8,7.

Malgrat això, a 31 de març hi havia un saldo net positiu entre els ingressos i les despeses corrents, com ara els salaris dels treballadors o el consum de béns i serveis. Aquestes ascendien a 9,96 milions. Per tant, el resultat de les operacions corrents seria positiu (8,99 milions). Tot i això, l’empresa va tancar el primer trimestre amb un important dèficit, de gairebé 10 milions.

El motiu? Per un costat les inversions realitzades, 1,85 milions. Xifra que, però, seguirà incrementant-se al llarg de l’exercici, ja que, només entre gener i març, ja es va autoritzar a tirar endavant el 47,7% de pressupost en inversió aprovat al pressupost: 20,7 milions. Per l’altre, el fet que, segons s’assegura al document, es va transferir a Govern fins a 17,1 milions d’euros en concepte de la distribució de resultats del 2020. En canvi, aquests diners no apareixen reflectits en la liquidació pressupostària de l’executiu.

Sumat al resultat negatiu de la variació neta d’actius financers, la companyia va tancar el primer trimestre amb un dèficit de finançament de 12,9 milions. La situació, però, es confia que es pugui “compensar” al llarg d’any.

Comentaris (4)

Trending