Lament per “l’oportunitat perduda” amb els treballadors per compte propi econòmicament dependents

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, defensa que no es volia regular “els falsos autònoms” sinó donar drets a aquest col·lectiu laboral mentre que la majoria deixa clar que es buscarà una normativa específica més endavant

Gallardo, a la dreta, dialoga amb César Marquina abans del ple.
Gallardo, a la dreta, dialoga amb César Marquina abans del ple. Liberals d'Andorra

“S’eliminen o es corregeixen situacions que penalitzaven els autònoms”. Així ha definit el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo el que suposa la Llei de mesures per al treballador per compte propi. Un text que, al seu entendre, “suposarà un abans i un després” per aquest col·lectiu. Gallardo, però, ha lamentat que s’hagi deixat fora els “econòmicament dependents”, fet que ha qualificat “d’oportunitat perduda”. Al seu entendre, el problema ha estat que el debat s’ha vist afectat “pel mimetisme de polèmiques a altres països”.

Durant el debat de la llei al ple, Gallardo ha volgut assegurar que la intenció no era pas regular els falsos autònoms, però sí aquells “econòmicament dependents”. Es tracta, ha explicat, “una casuística cada cop més present a la nostra realitat empresarial”. I ha defensat que el text original “els atorgava drets, com ara tenir períodes de descans o vacances i indemnització en cas de rescissió del contracte” amb el client principal.

El ministre ha afirmat que “altres països ja tenen regulacions específiques” en aquest sentit i que “hi ha també directives de la Unió Europea que els protegeixen”. Al seu entendre, “no s’ha entès a figura o no hem enfocat correctament el debat per mimetismes de polèmiques sorgides a altres llocs”. Per això, no s’ha estat de lamentar que “és una oportunitat perduda” tot i acceptar que “el Consell demani un marge de temps més ampli” per estudiar com es pot regular aquestes situacions.

Els experts del GRETA, al Consell General.

Relacionat

L’advertència del Consell d’Europa frena la regulació dels falsos autònoms

Aquest fet ha estat aprofitar per Terceravia per atacar un text que “no està prou ben fet”. De fet, per això, s’han abstingut. Ha assegurat que amb l’eliminació del capítol en qüestió “no complirà la finalitat pel qual va ser creat. I això, ha denunciat, “dona imatge d’inseguretat jurídica i feblesa”. En canvi, des del PS s’ha valorat positivament l’eliminació d’aquests articles i, per això, s’ha acabat donant suport al text. Salazar ha justificat la seva posició pel fet que “hi havia una zona que no quedava ben prou definida i no pas mecanismes per evitar fraus laborals”. Des de la majoria, Mònica Bonell ha volgut avisar que “no vol dir que no hi creiem en aquesta figura” i s’ha avançat que “treballarem millor en la regulació, analitzant legislacions comparades”.

Més enllà del tema dels treballadors econòmicament dependents, Gallardo ha defensat les bondats d’una llei que “aposta pel rol clau dels autònoms i per donar-los un impuls”. Així, s’equiparen drets amb els assalariats i, també, obligacions. Per exemple, les cotitzacions passaran a dependre de la renda neta i no pas de la xifra de negocis, un sistema “molt més just i assumible”.

La llei, així doncs, ha tirat endavant. Ho ha fet amb els vots favorables dels grups de la majoria i, també, els dels socialdemòcrates. La unanimitat, però, no ha estat total per l’abstenció de Terceravia.

ADVOCATS I URBANS

La sessió de Consell General també ha servit per tirar endavant els canvis a la Llei de l’exercici de professió d’advocat i del Col·legi Oficial. Sense cap escletxa entre els consellers. Suport general a una modificació que dona “més garanties” al col·lectiu. Així, s’ha destacat, en aquest cas des del PS, que s’hagi assolit via un treball conjunt amb els lletrats.

Seu del Col·legi d'Advocats.

Relacionat

Els advocats podran ser incapacitats (o apartats de forma cautelar) per raons mèdiques

La unanimitat s’ha repetit en la votació de la proposició de llei dels agents de circulació, fruit de la iniciativa conjunta dels set comuns. Els consellers, en línies generals, han apuntat que “és un bon text, adaptat als moments actuals”. Per això, han donat suport, novament per assentiment.

Els efectius dels urbans redirigint el trànsit.

Relacionat

Els comuns hauran de treballar conjuntament el règim de distincions i recompenses dels urbans

Comentaris (3)

Trending