Els comuns hauran de treballar conjuntament el règim de distincions i recompenses dels urbans

La nova llei del cos, que es votarà dilluns al Consell, estableix un període de formació i un altre de prova abans de nomenar definitivament un nou agent i un màxim de 1.800 hores anuals de jornada laboral

Els efectius dels urbans redirigint el trànsit.
Els efectius dels urbans redirigint el trànsit.

Les distincions i recompenses que es puguin concedir als agents de circulació seran determinades per cada comú. Ara bé, es vol que hi hagi una certa homogeneïtzació. Per això, s’haurà de treballar conjuntament amb totes les corporacions, en el marc de l’òrgan de coordinació. Així ho marca la nova llei del cos que s’ha de votar aquest dilluns al Consell General. Els parlamentaris també han inclòs que, abans de ser nomenat definitivament, tot nou urbà haurà de passar un període de formació i un de prova i que la seva jornada laboral serà, com a màxim, de 1.800 hores anuals.

Els darrers dies, la comissió de Política Territorial, Urbanisme i Medi Ambient ha deixat tancat el text definitiu de la proposició de llei que va ser presentada conjuntament pels set comuns per modernitzar la normativa que regulava els set cossos de circulació. Bona part de les esmenes presentades han pogut consensuar-se entre els grups, entre elles les que parla de les distincions i recompenses que es podran atorgar als agents pels mèrits contrets.

Així, el text definitiu que es votarà aquest dilluns estableix, en el seu article 41, que “els reglaments específics de cada comú poden establir un règim d’atorgament” d’aquests premis. Ara bé, es demana que siguin “treballats conjuntament amb l’òrgan interparroquial de coordinació dels serveis de circulació”. D’aquesta forma, es vol garantir “una homogeneïtzació” entre les set normatives. Es tracta d’un canvi introduït a la llei a través d’una esmena dels grups de la majoria.

Dos urbans patrullant per l'avinguda Carlemany.

Relacionat

Els nous urbans hauran de passar un període de formació i un altre de prova

També d’aquestes bancades ha sortit la proposta que estableix un petit canvi en la forma d’accés al cos. Es tracta, de fet, d’una petició que, en el seu dia, Govern havia fet quan va emetre el criteri sobre la proposició legislativa elevada pels comuns. Així, a partir d’ara, els nous urbans tindran, primer, un període de formació i, després, un altre de prova. Un cop superin els dos, seran considerats plenament agents de circulació i es procedirà al seu nomenament i jurament o promesa.

Un altre canvi introduït és el que limita la jornada laboral que poden fer al llarg d’un any. Així, i seguint la Llei de Funció Pública, s’estableix que el màxim serà de 1.800 hores anuals.

Un altre canvi significatiu s’ha fet a l’article 37, que defineix el dret a defensa jurídica dels agents. Els comuns l’hauran de garantir per donar-los suport “en les causes que se segueixen contra aquests com a conseqüència d’actuacions portades a terme en l’exercici de llurs funcions”. Ara bé, s’han afegit dues excepcions: quan aquesta sigui per dirimir diferències entre personal del mateix servei o amb el comú. Llavors, la corporació “s’abstindrà d’intervenir i de garantir aquesta defensa”.

Comentaris (5)

Trending