Espot entén que són els sindicats els qui han de relaxar demandes en la negociació salarial

El cap de Govern considera que la CEA “ja ha estat valenta” amb la seva proposta d’increment de sous, més “ambiciosa” que l’any passat i que, ara, és l’USdA qui hauria de presentar alguna contraoferta, insinuant que caldria renunciar, per ara, a la tretzena paga

Espot, durant la seva intervenció.
Espot, durant la seva intervenció. G. P.

Avís de Govern als sindicats: ara són ells els qui han de matisar les seves reclamacions en el marc del diàleg per la revalorització dels salaris. Des de l’executiu, s’entén que “la CEA ja ha estat valenta” amb la seva proposta i que qui ha d’afluixar ara és l’altra part, per exemple, renunciant a la petició de la tretzena paga. Així ho ha indicat Xavier Espot durant el tancament del Fòrum de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA). Als presents, això sí, els ha demanat “implicació” per treballar en projectes conjunts que permetin abordar la crisi de l’habitatge.

Ja durant el discurs que ha servit per posar fi a la jornada, el cap de Govern ha volgut enviar un missatge a totes dues parts: “cal intentar arribar a un acord salarial”. Ara bé, també ha apuntat que, al seu entendre, “la CEA ja ha fet un gest de valentia amb una proposta de pujada que diria que és ambiciosa”. Per això, ha volgut demanar als sindicats “que segueixin aquesta dinàmica”.

A preguntes dels periodistes, encara ha estat més clar. Per a Espot, la CEA ha canviat de postura en comparació a les negociacions, fallides, de fa un any. Llavors, ha recordat, “només acceptaven pujar el salari mínim”. Ara, en canvi, han anat més enllà. I davant aquest avenç, ha volgut contraposar l’actitud de la Unió Sindical. “Segueixen demanant la tretzena paga i, potser, tocaria, sense que això vulgui dir que no es pugui parlar més endavant, que també hi hagi una evolució i facin una contraproposta per mirar d’arribar a un consens”, ha comentat.

Als empresaris, Espot els ha recordat que “esteu compromesos amb Andorra i, en aquests moments, cal pensar en l’interès general que passa per pisos de lloguer a preu assequible i també per la millora del poder adquisitiu d’una part important de la nostra societat” i els ha reclamat “una major implicació per crear confiança necessària per impulsar projectes publicoprivats per fer front al repte de l’habitatge”

El cap de Govern ha deixat clar que, si no hi ha acord, actuaran. “A manca de convenis col·lectius, alguna decisió caldrà prendre en un context inflacionista”, ha indicat. Tot i això, ha deixat clar que “no tenim cap gana d’intervenir l’economia i si ho fem és perquè no hi ha cap altra solució”.

Davant els assistents a la jornada, Espot, com havia fet hores abans la ministra de Presidència, Economia i Empresa, Conxita Marsol, ha insistit a demanar la col·laboració del sector privat per afrontar la problemàtica dels lloguers. “Sou empresaris  compremesos amb Andorra i, en aquests moments, cal pensar en l’interès general que passa per pisos de lloguer a preu assequible i també per la millora del poder adquisitiu d’una part important de la nostra societat”, ha indicat. I, en aquest sentit, ha reclamat “una major implicació per crear confiança necessària per impulsar projectes publicoprivats per fer front al repte de l’habitatge”.

I, de fet, ha volgut advertir que es tracta d’una col·laboració clau i que no només beneficiarà les persones que tenen problemes per trobar allotjament. També, al mateix teixit productiu. “Cada dia sectors més importants per a l’economia tenen dificultats per aconseguir personal perquè aquest no troba lloc on viure o, si el troba, no hi pot fer front amb els seus recursos”, ha recordat Espot. Això, ha avisat, “ja no només afecta les rendes mitjanes o baixes; ara també els treballadors més qualificats”. I, per tant, “hipoteca el nostre creixement”.

Davant els presents a l’acte de tancament del Fòrum, el cap de Govern també ha fet una aferrissada defensa del que ha de suposar l’acord d’associació i de la feina negociadora feta fins ara que, al seu entendre, ha permès arribar a solucions bones en “les nostres línies vermelles”. Així, ha assegurat que “no serà un obstacle per a la vostra competitivitat; al contrari, serà un instrument per alinear-se amb els estàndards internacionals en un entorn, la Unió Europea, que ja és l’espai natural de relacions per a Andorra”.

En aquest sentit, ha volgut fer un repàs de com està la negociació. I, especialment, de com s’ha aconseguit gairebé al 100% que es respectin “les línies vermelles” sempre fixades en matèria de circulació de mercaderies, immigració i monopolis d’Estat. Falta molt poc, ha afirmat, per trobar un punt d’acord amb els serveis financers.

Amb relació a altres demandes de l’EFA, Espot ha recordat que l’objectiu de tenir una Agència Tributària Única el comparteix. I no l’ha abandonat. De fet, ha apuntat que si, finalment, els comuns mantenen reticències, potser serà el moment de fer-ho d’una altra forma. “A ho millor, el Consell haurà d’agafar el toro per les banyes. No té sentit tenir en un país de 80.000 habitants vuit administracions tributàries”, ha afirmat.

Comentaris (22)

Trending