La crisi i l’‘efecte youtuber’ disparen la intromissió immobiliària i l’aflorament d’assessors

El suposat interès per establir-se al Principat de ciutadans espanyols de notable poder adquisitiu fa créixer el nombre de suposades empreses que fan tasques d’acompanyament integral

Una vista general del centre d'Andorra la Vella.
Una vista general del centre d'Andorra la Vella. Toni Solanelles

La crisi econòmica derivada de la pandèmia, que al seu torn, però, està fent que ciutadans sobretot espanyols de notable poder adquisitiu s’interessin per traslladar-se al Principat, més el debat sobre els ‘youtubers’, que s’està convertint en tot un reclam en segons quins sectors, està comportant un increment de la competència deslleial en el sector de la immobiliària i un aflorament d’empreses d’assessoria financera.

La intromissió en el sector immobiliari no és cap novetat, asseguren les fonts consultades. Però sí que és cert que els darrers temps han proliferat especialment els portals web que no tenen cap professional del sector al darrere. Són contenidors d’ofertes ‘xuclades’ de llocs electrònics que sí que són gestionats per immobiliaris. I que el que fan és donar visibilitat a certes propietats per mirar després de cobrar comissions. Rere aquests nous portals sovint hi ha especialistes en màrqueting i mercadotècnia.

Algunes d’aquestes webs, asseguren fonts del sector, ja han estat degudament denunciades davant l’AGIA. Altres, a darrera hora i per salvar l’escull, arriben a acords amb col·legiats. L’interès per immobles de cert nivell ha crescut els darrers mesos, ja en plena pandèmia. Que hi hagi interès, però, recorden les fonts, no sempre vol dir, ni molt menys, que s’acabin tancant les operacions. Les restriccions de mobilitat tampoc no ho fan fàcil. A més, al Principat els procediments digitals encara són molt minsos.

Les assessories i acompanyaments a depèn quins nous residents estaven associades a la discreció i el boca-orella; ara la situació ha canviat i els serveis s’ofereixen obertament

L’altre fenomen que s’està notant molt, i que té a veure amb la implantació al Principat de professionals liberals o emprenedors tecnològics, per dir-ho així, és l’increment de firmes d’assessorament i consultoria. “Fins fa poc era una qüestió que anava associada a un nivell de discreció molt important, que funcionava a través del boca-orella”, expliquen les fonts. Ara ja no hi ha cap mania en oferir a través de portals electrònics serveis integrals d’acompanyament a inversors que es volen implantar a Andorra.

En no pocs casos, es tracta d’economistes o juristes que han sortit del sector bancari i que es munten petites estructures per oferir assessorament global. Els ‘youtubers’, per exemple, tot sovint arriben al Principat a través de firmes espanyoles que busquen un corresponsal a Andorra per tal que atengui aquell nou ciutadà, que necessita des de suport domèstic i consells tributaris passant per possibles inversions a realitzar. I això és que el acaben oferint aquests assessors que han anat apareixent, que acaben treballant per a petits grups d’emprenedors que tenen bona relació entre ells.

Comentaris (2)

Trending