Andorra Telecom ha patit quatre cops més ciberatacs enguany que el 2021

La companyia ha registrat fins a 276 accions de denegació de servei entre gener i abril, en comparació a les 68 del mateix període de l’any passat, però assegura que només una de cada cinc ha estat percebuda pels usuaris

Comentaris

Els pirates informàtics han posat Andorra en el punt de mira.
Els pirates informàtics han posat Andorra en el punt de mira.

Els atacs de denegació de servei patits per Andorra des de principis d’any són quatre vegades superiors als soferts el 2021. En aquests primers mesos del 2022, el nombre d’accions es xifra en 276. D’aquestes, tant Govern com Andorra Telecom asseguren que s’ha aconseguit que només una de cada cinc hagi tingut efectes percebuts pels usuaris d’internet.

La informació ha estat facilitada pel ministre de Turisme i Telecomunicacions, Jordi Torres Falcó, en resposta a les preguntes escrites formulades ara fa unes setmanes pel conseller general del PS, Roger Padreny. L’escrit va ser tramitat, justament, després d’un fort atac patit per la xarxa. En concret, el 10 d’abril. Aquest, segons s’explica en l’escrit, va durar prop d’hora i mitja, amb fins a cinc onades.

Els pirates informátics tornen a atacar Andorra.

Relacionat

Nous atacs ‘hackers’ provoquen lentitud i fins i tot, talls a la xarxa d’internet

No es tracta pas, però, d’una acció aïllada. Més fortes van ser les viscudes al gener. Però, a més, Torres Falcó revela que entre gener i abril s’han quantificat un total de 276 ciberatacs. Això suposa quatre cops més que els 68 registrats el 2021. I també una dada força superior a la del 2020, amb 148.

Malgrat aquest increment, que es posa en comparació amb els 773.000 atacs DDoS que es van registrar mundialment només durant l’abril, la companyia, via el ministre, defensa que s’ha aconseguit reduir de forma significativa l’afectació real. “Aproximadament, més del 80% han estat mitigats satisfactòriament sense que els usuaris els hagin pogut percebre”, assegura Torres Falcó en la resposta.

Des del Govern i la companyia es defensa que “Andorra Telecom disposa de les mesures necessàries per garantir l’alta disponibilitat de les infraestructures que suporten els serveis essencials”. També s’afirma que “s’inverteix i se seguirà invertint en matèria de seguretat”, a través “d’entitats especialitzades en la matèria per tal de protegir la xarxa”.

Igualment s’apunta que es treballa “en protocols específics” de coordinació entre la companyia i l’Agència Nacional de Ciberseguretat. Molts d’ells, però, s’hauran de recollir en reglaments un cop s’hagi aprovat la Llei de mesures per a la seguretat de les xarxes i dels sistemes d’informació” i aquesta estigui en vigor.

Comentaris

Trending