Adequar Casa Rossell per donar-li un ús costaria entorn un milió d’euros

És el càlcul fet pels tècnics de Patrimoni, que consideren “inajornable” la intervenció per donar-li un ús a l’immoble i posar-lo a disposició de la ciutadania, després de 28 anys de propietat de Govern amb idees que no han reeixit com ara una mena de parador nacional o un hotel de luxe

El Govern va rebre en herència el 2000 diversos béns immobles de Casa Rossell.
El Govern va rebre en herència el 2000 diversos béns immobles de Casa Rossell. ARXIU

El 1995, una resolució del Tribunal Superior atorgava l’herència de Maria Lluïsa de Riba Cassany al Govern. És a dir, tot el patrimoni de Casa Rossell, incloent-hi la casa pairal al centre d’Ordino. Han passat 28 anys. Des de llavors, l’immoble continua sense cap ús, malgrat que, al llarg del temps s’han valorat possibles alternatives. Fins i tot, un hotel de luxe. I això que el cost de preparar-la per a fer-la servir no seria excessivament elevat. Un informe indica que seria d’aproximadament un milió d’euros.

Així es pot constatar en la ingent documentació que el Govern va fer arribar a Concòrdia després d’una demanda d’informació presentada pel principal grup parlamentari de l’oposició. Entre ella hi havia un històric de tots els estudis i actuacions fets entre 1995 i 2021 per avaluar com es podia donar alguna utilitat a casa Rossell.

L’hotel de luxe no era mal vist com a idea des de Patrimoni Cultural, però s’entenia que algunes de les actuacions previstes eren “excessives” i posaven en risc la “integritat” de la casa com a bé d’interès cultura

I, en la conclusió, es deixa clar una cosa: “en tots els casos i per a qualsevol ús al qual es vulgui adequar la casa pairal requereix una actuació integral a les tres plantes de l’immoble”. Així, s’apunta que “cal un condicionament estructural integral, tenint en compte que forma part d’un conjunt”.

En el document, que data, com s’ha dit, del 2021, s’estima que el cost “de consolidar l’estructura i l’adequació general” de la casa estaria al voltant del milió d’euros. Això inclouria els tres pisos, la mateixa estructura, les instal·lacions i els acabats. Es fa un càlcul d’una superfície útil de 750 metres quadrats.

A aquesta xifra, s’avisa, caldria sumar-li els honoraris dels arquitectes que fessin l’avantprojecte. Aquests se situarien entre 12.000 i 13.000 euros. Una de les opcions que es plantegen és donar a l’immoble “un ús institucional i de recepcions oficials”.

És, però, només una idea. Al llarg del temps són vàries les propostes que s’han analitzat (i descartat). I casa Rossell encara continua allà. Per exemple, ja el 2000 es va parlar d’un possible establiment turístic, a l’estil dels paradors nacionals espanyols. També llavors un informe parlava d’aprofitar-la com a infraestructura cultural o com a espai per a usos administratius.

El 2008 semblava que es volia avançar seriosament. Fins i tot es va fer un concurs d’idees per premiar les propostes d’ús que pogués tenir tot el conjunt patrimonial. El primer premi, però, va quedar desert.

L’HOTEL DE LUXE QUE NO VA SER

El 2019 es va avaluar seriosament una altra proposta. Venia avalada per Actua i la consultora AMG i proposava convertir casa Rossell en un hotel de luxe amb zones d’spa-wellness i un restaurant d’alta gastronomia. Fins i tot es tenia ja escollit el xef que el dirigiria: Paco Pérez. Conjuntament, es va presentar un projecte ben ampli, amb un pla de negoci a llarg termini. També s’indicava una inversió inicial prevista que ascendia 6,277 milions dels quals 4.46 milions d’euros per remodelar l’immoble amb diferents actuacions i convertir-lo en l’establiment turístic.

Representació de com havia de ser el menjador del restaurant de l'hotel a Casa Rossell.
Representació de com havia de ser el menjador del restaurant de l'hotel a Casa Rossell.

Com és evident per la situació actual, la idea no va tirar endavant, tot i que la idea en si des de Patrimoni Cultural no es veia amb mals ulls. “Pot ser una bona proposta per donar un ús i revalorar el bé”, s’indicava en l’informe fet sobre la iniciativa. El problema, però, era que el projecte afectava massa la casa. “Algunes de les propostes són excessives i posen en risc la seva integritat. Són incompatibles amb la preservació d’un bé d’interès cultural”.

Quatre anys després, l’immoble continua buit. I això, també queda clar als informes, no agrada als tècnics de Patrimoni. “Els equips tècnics recomanen intervenir a la Casa Rossell i els edificis annexes per garantir la seva conservació i perquè considerem inajornable facilitar l’accés a la ciutadania a un dels béns immobles més rellevants i donar un ús que contribueixi a posar en valor el conjunt arquitectònic”, reclamen en un dels documents.

Comentaris (3)

Trending