Cultura afluixa i assegura que senyalitzarà el Roc de les Bruixes i hi ubicarà un tancat per protegir-lo

La ministra assegura davant el Consell General que el conjunt rupestre de Prats de Canillo “no l’hem amagat, el que no hem fet és publicitar-lo”

-
-
Govern protegirà el Roc de les Bruixes amb un tancat i en facilitarà l’accés de manera ordenada i mirant d’evitar, això sí, que es converteixi “en una ruta turística”. En sessió parlamentària i en el marc d’una polèmica oberta amb l’arqueòleg Gerard Remolins, la ministra de Cultura, Olga Gelabert, ha aixecat el peu de l’accelerador i ha intentat rebaixar el to de l’enfrontament que el departament que lidera manté amb l’expert. La titular de Cultura ha assegurat que “se senyalitzarà” l’accés i que s’està estudiant el millor sistema de protecció dels gravats rupestres.

La qüestió ha arribat al Consell General de la mà del parlamentari liberal Ferran Costa, que ha lamentat tant la polèmica amb Remolins, que ha recordat que “és el primer sensibilitzat en la necessitat de preservar els gravats”, com la interpretació de la llei de Patrimoni Cultural per fer-li dir, suposadament, allò que no diu. Costa ha arribat a qualificar de “patinada” la carta enviada per la directora general de Cultura, Montserrat Planelles, a l’arqueòleg titular de l’empresa RegiraRocs, en què l’advertia de sancions si no retirava la geolocalització del Roc de les Bruixes a Internet. 

El conseller liberal ha demanat a la ministra de Cultura perquè no s’exigeix a Remolins que retiri també la geolocalització del conjunt medieval de les Bons o del paratge de Sant Vicenç d’Enclar. Gelabert ha respost que en aquests dos darrers casos eventuals casos de vandalisme poden ser reversibles. Ferran Costa ha demanat també si el patrimoni cultural del Principat és objecte d’atacs vandàlics o bretolades de forma assídua. La ministra respondrà aquesta qüestió més endavant perquè no disposava de les dades sol·licitades.

Gelabert considera que “se n’ha fet un gra massa” de la polèmica engegada per la directora general del departament, que el conseller liberal Ferran Costa considera “una patinada”

Gelabert ha lamentat la polèmica considerant que “se n’ha fet un gra massa” i ha retret implícitament als mitjans de comunicació que hagin tingut ara un interès pel conjunt rupestre del Roc de les Bruixes sense haver-lo tingut abans. Però que si el que es vol és convertir el paratge de Prats de Canillo “en una ruta turística” es treballarà per aconseguir un equilibri entre la facilitació de l’accés i la preservació. En aquest sentit, Gelabert ha explicat que “no sé si es farà molta divulgació o no se’n farà” però en tot cas “es senyalitzarà” l’accés. En aquest sentit s’està treballant amb el comú de Canillo alhora que s’avalua quin tancat és el més adequat.

La ministra ha afirmat que el Roc de les Bruixes “no l’hem amagat, el que no hem fet és publicitar-lo”. I ha assegurat que sempre s’ha autoritzat totes aquelles visites que s’han sol·licitat, una circumstància que no és del tot correcte, atès que quan l’empresa RegiraRocs fa visites guiades, especialment al tomb del solstici d’estiu, no fa cap demanda prèvia per poder anar al conjunt rupestre de Prats. El conseller liberal Ferran Costa ha recordat que “vetllar pel patrimoni i difondre’l no és antagònic”.

Etiquetes

-

Relacionat

El Roc de les Bruixes entra al Consell General
El Roc de les Bruixes es va 'redescobrir' la dècada del 1960.

Relacionat

Remolins repta les bruixes
Vista del roc a través d'un dels forats que hi ha en una de les restes metàl·liques, base dels antics rètols de senyalització dels gravats rupestres.

Relacionat

El Roc de les Bruixes, la ‘cançó de l’estiu’

Relacionat

El Roc de les Bruixes
Imatge del Roc de les bruixes que un usuari d'Instagram ha penjat a la xarxa.

Relacionat

Cultura ‘desafia’ Instagram
Una imatge del Roc de les Bruixes difosa pel ministeri de Cultura.

Relacionat

Cacera de bruixes

Comentaris

Trending