Cristina Rodríguez renuncia a la presidència de la comissió per a la Unesco fent evident ‘l’endollisme’

La polèmica generada per l’elecció de l’exministra i la intenció d’assignar-li una remuneració ha estat decisiva per la dimissió de la també exambaixadora

-
-
L’exministra i exambaixadora Cristina Rodríguez ha renunciat a la presidència de la comissió nacional andorrana per a la Unesco (CNAU) arran de la polèmica desfermada per la seva elecció. La dimissió evidencia que la tria de Rodríguez era una ‘col·locació exprés’. Quan mai fins ara el càrrec en qüestió havia estat remunerat, ara la presidència de la CNAU passaria a rebre una retribució. Però abans calia modificar els estatuts.

El ridícul protagonitzat per la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, al Consell General davant una pregunta de control parlamentari formulada per la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela hauria estat el detonador de la dimissió de Rodríguez, que ha estat avançada per ‘BonDia’ i ha estat confirmada per l’Altaveu. La renúncia l’ha formalitzada l’exambaixadora d’Andorra a França per carta. Una carta que Ubach haurà de llegir quan torni de Cuba, on està en el marc d’un dels actes paral·lels a la Cimera Iberoamericana.

L'extitular de Salut hauria presentat la carta de dimissió aquest dilluns al matí adreçada a la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach

L’assemblea general de la CNAU va proposar el nom de Cristina Rodríguez i el Govern posteriorment en va avalar l’elecció. La voluntat era clara: assignar un sou a l’exministra per a un càrrec que fins ara mai havia percebut una compensació. Ubach que va aclarir poques coses davant el Consell General i en canvi va generar més dubtes, va justificar la tria de Rodríguez per la feina que calia fer de revisió dels estatuts de l’organització i posar-los al dia. La modificació havia de suposar la introducció de la remuneració per la presidència. La ministra no va deixar clar  què passaria durant el mig any que va dir que havia de durar el temps d’anàlisi reflexió i modificació dels estatuts. 

Semblava evident que durant aquest termini, que seria el de feina forta, ningú que exercís la presidència no podia cobrar perquè no estava establert en la norma que regeix la CNAU. Per tant, intentar fixar per a Rodríguez un salari des del minut zero hauria estat il·legal. I segons les fonts, l’exministra no voldria treballar de gratis i menys encara veure’s implicada, com s’ha vist ja, en la polèmica. La carta de dimissió l’hauria presentat aquest dilluns al matí tot al·legant que en no estar clara la seva situació, el que no pot fer és ser ella qui acabi definint el lloc que ella mateixa hauria d’ocupar.

Per tant, l’assemblea general de la CNAU haurà de tornar a ser convocada per tal de triar, si escau, un nou president o presidenta. Diverses fonts han reconegut que la situació està generant un mal ambient notable en certs sectors demòcrates. La ministra d’Exteriors hauria reconegut internament que s’havia comès un error: nomenar Rodríguez abans de modificar els estatuts. El procés hauria d’haver estat a la inversa. Per tant, no es descarta que a mig termini el nom de l’exministra es torni a posar damunt la taula, encara que les diferents fonts consultades reconeixen que serà complicat que ara es pugui fer encaixar Cristina Rodríguez després del serial protagonitzat.

Comentaris (11)

Trending