Canvis en la cotització dels autònoms: 1.255 podran pagar menys i 1.657 hauran de pagar més

El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, afirma que l’objectiu és fer el sistema més equitatiu alhora que es manté la sostenibilitat i no s'impulsa un increment del deute de la CASS

El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la compareixença.
El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la compareixença.
El Govern calcula que uns 1.255 autònoms més que fins ara es podran acollir a algun dels trams reduïts de la base de cotització de la CASS que farà que la seva quota mensual sigui inferior als 453 euros en què està fixada la quota estàndard. En canvi, 1.657 persones que treballen per compte propi hauran de pagar més d’aquella quantitat, ja que es creen nous trams -entre existents i de nova creació n’hi ha set- que hauran d’abonar o el 125% o el 137,5% de la quota general.

El consell de ministres ha aprovat aquest dimecres la modificació del projecte de llei de la seguretat social de cotitzacions dels treballadors per compte propi. Amb els canvis proposats pel Govern i els càlculs corresponents del departament d'Estadística es considera que fins a data d'avui un total de 2.074 persones s'acollien a algun tram de règim reduït, mentre que amb la futura aprovació del projecte de llei pel Consell General, si és que així es produeix, seran 3.329 persones les que podran reduir la cotització. 

La fórmula per aconseguir aquest canvi es basa en la creació de tres nous trams de cotització de 62,5%, del 125% i del 137,5%, a més dels trams ja existents actualment (25, 50, 75 i 100%). Segons ha explicat el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, l’objectiu és fer el sistema més equitatiu, a la vegada que es manté la sostenibilitat i no s'impulsa un increment del deute de la CASS. Els nous canvis en la llei també preveuen una reducció dels tràmits i sol·licituds per aconseguir un tram de reducció. Mentre que amb la normativa vigent el tipus bàsic era del 100% i calia fer una sol·licitud per acollir-se a alguna de les bases de cotització reduïda, la nova normativa establirà que cada treballador declararà la seva situació i la CASS li assignarà el tipus de cotització que li pertoca, amb la possibilitat de regularitzar la declaració sense recàrrecs fins al 30 de juny següent.

La idea és que el projecte de llei es pugui aprovar abans que finalitzi aquest any i pugui entrar en vigor l'1 de gener del 2019. Tot i això, les noves reduccions no es posarien en funcionament fins al cap de sis mesos, perquè la CASS es pugui adaptar als canvis. En cas que el projecte de llei s'aprovi un cop finalitzat aquest 2018, la posada en marxa de les modificacions sempre es faria a partir de l'inici de l'any natural següent, és a dir, l'1 de gener de 2020.

S’amplia l’abast de les persones que podran cotitzar sobre una base del 25% del salari mitjà. A banda de les persones que ja s’hi podien acollir, que ho podran seguir fent, s’afegeixen els administradors i professionals amb una renda neta inferior a 6.000 euros, quan la xifra de negoci no superi els llindars establerts en cada cas. Aquestes persones fins ara només es podien acollir a la reducció del 50%. 

El tram del 62,5%

El nou tram del 62,5%, segons ha detallat el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, permet escalar més les bases de cotització i donar cabuda a una gran part dels autònoms que fins ara havien d’acollir-se al 75% de la base de cotització. Aquest tram afectarà a aquelles persones amb una renda neta anual d’entre 12.000 i 18.000 euros i amb una xifra de negoci que respecti els llindars de xifra de negoci establerts. Finalment es creen els trams del 125 i el 137,5% per poder fer sostenible el sistema i equitatiu de manera que els treballadors per compte propi amb rendes superiors als 40.000 i 50.000 euros respectivament. 

Els nous canvis en la llei també preveuen una reducció dels tràmits i sol·licituds per aconseguir un tram de reducció. Mentre que amb la normativa vigent el tipus bàsic era del 100% i calia fer una sol·licitud per acollir-se a alguna de les bases de cotització reduïda, la nova normativa establirà que cada treballador declararà la seva situació i la CASS li assignarà el tipus de cotització que li pertoca, amb la possibilitat de regularitzar la declaració sense recàrrecs fins al 30 de juny següent. Aquest canvis, on l'administració passa a ser més proactiva, Espot ja ha avançat que suposarà aportar més mitjans tècnics i la contractació de tres noves persones amb un perfil administratiu alt. “Vist el volum de la recaptació dels autònoms, xifres de milions d'euros, no parlem de xifres massa elevades”, ha dit el titular d'Afers Socials. 

Menys cotització per malaltia

La modificació del projecte de llei també preveu que en les situacions d'invalidesa per accident no laboral o malaltia comuna el treballador per compte propi cotitzi només el 6,5%. Fins ara havien de seguir cotitzant un 22%, i ara serà la CASS qui es farà càrrec del 15,5% restant, una demanda històrica del col·lectiu. Així mateix, es crea un nou règim de cotització per a joves emprenedors menors de 35 anys durant els primers 12 mesos d’activitat. Aquests cotitzaran el 55% del salari mínim, és a dir entre 50 i 60 euros, i tindran dret a les prestacions de la branca general. 

Espot ha defensat, en declaracions recollides per l’agència ANA, que la recaptació econòmica total fruit de les cotitzacions de treballador per compte propi quedarà “molt equilibrada i s'acabarà recollint el mateix”, respecte a la situació actual. Tot i això, el ministre també ha reconegut que es podrà incrementar “una mica” el dèficit fruit de la introducció de més drets dels autònoms en els casos de baixa per malaltia, ja que la CASS es farà càrrec de la part de cotització empresarial, el que representarà uns 47 mil euros anuals a la branca general i 29 mil a la branca de jubilació. 

També s'ha volgut donar resposta a una demanda de la Federació d’Associacions de la Gent Gran per flexibilitzar els requisits de la pensió de viduïtat. D'aquesta manera, si la persona difunta ha cotitzat com a mínim 15 anys a les dues branques, el seu cònjuge o parella estable tindran dret a percebre la pensió. A més, s’amplien els drets a les parelles de fet de persones difuntes assegurades que van causar defunció abans de l’entrada en vigor de la Llei d’unions estables de parella. En aquest cas, sempre que es compleixin determinats requisits com ara que al dia de la defunció els membres de la parella no tinguessin cap altra vincle matrimonial, que tinguin com a mínim un fill en comú, o que hagin conviscut com a mínim dos anys, es tindrà dret a la pensió de viduïtat.

Comentaris

Trending