Ubach retreu a les representants dels assalariats a la CASS que avalin la reforma de les pensions

El líder de la Unió Sindical lamenta que amb el seu silenci validen unes propostes perjudicials per a la classe treballadora: “que surtin i digui que ho accepten; o que no, però que diguin alguna cosa”, els ha etzibat”

El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach.
El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach.

Les propostes per reformar el sistema de pensions no convencen la Unió Sindical. Ni de bon tros. El seu secretari general, Gabriel Ubach, s’ha mostrat molt crític amb les mesures que des de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) s’han elevat al Consell General. I, especialment, s’ha demanat si són avalades per les representants dels assalariats a l’òrgan directiu. “Que surtin i diguin que ho accepten. O que no, però que diguin alguna cosa”, els ha etzibat.

Ubach ha deixat clar que “no estem d’acord amb aquestes propostes”. El líder sindical accepta que “hi ha un problema i sabem que és greu”, però apunta que “no estem alineats amb la solució”. En concret, es mostra especialment bel·ligerant amb la idea d’endarrerir l’edat de jubilació. “No aportarà gran cosa”, afirmat.

Així, tot i acceptar que “s’haurà de cotitzar”, lamenta que tota la càrrega de l’esforç es concentrarà en empreses i, sobretot, els treballadors quan “estem en un país en el qual tothom qui ve de fora paga un 30% menys d’IRPF que al seu; en canvi ara es vol carregar tot sobre els assalariats d’Andorra”. Al seu entendre, “hi ha altres formes de trobar una solució sense castigar un cop més la població”.

Herce, al costat d'Albert Font, Yolanda Valdeolivas i Susanna Vela, ara fa uns mesos al Consell General.

Relacionat

Jubilació als 67, cotitzar més i plans complementaris obligatoris, recepta per salvar les pensions

I és que, lamenta que “tot Déu s’aprofita del país”, tot apuntant que “hem fet un sistema tributari que afavoreix que vingui altres rendes a estalviar-se impostos de casa seva però aquí volem carregar més la gent el país”. I adverteix que “això els farà perdre poder adquisitiu”. A banda, considera que la branca general hauria de finançar-se amb aportació de l’Estat. “S’ha de desvincular la sanitat de les cotitzacions i pagar amb impostos, com a tot arreu d’Europa”, defensa.

Justament, Ubach carrega contra les dues persones que representen el col·lectiu dels treballadors al consell d’administració de la CASS: Pilar Tomàs i Montserrat Neras. Els hi demana obertament si “estan d’acord” i “a qui han consultat per proposar aquestes mesures”.

Des de l’USdA ja s’admet que “el consell està dominat clarament per Govern” però remarca que “aquí ningú ha sortit a dir que no hi estan d’acord i, per tant, ho estan avalant”. Per això, exigeix que “surtin” a dir alguna cosa, tot recordant que “els han votat 300 persones” i demanant si “és que estan allà no més per cobrar un salari a final de mes”.

Inquetud també entre els treballadors públics

També hi ha “preocupació” en el Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag). “Si puja la cotització i a sobre has de posar diners en plans complementaris, d’on traurà la gent els diners sobretot qui està per sota del salari medià?”, s’ha preguntat la secretària de l’entitat, Marta Pujol. “Ho trobo poc realista”, ha apuntat, a banda de posar en relleu que aquest increment “no pot ser a mitges sinó proporcional entre patró i treballador”.

També els grinyola la possibilitat d’endarrerir l’edat de jubilació. “Com a sindicat, justament, estem intentant que al cos de l’administració hi hagi l’opció de prejubilar-se que vam perdre fa uns anys”, recorda. Per tant, la mesura “ja va en contra del que vam demanar i, a sobre, ara ens haurem de retirar més tard”.

Pujol ha lamentat que les mesures “sembla que ja han d’anar a missa”. En canvi, considera que “en altres països hi ha sistemes que potser no s’han tingut prou en compte per proposar aquestes accions ja com a imprescindibles”.  

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending