PS, Concòrdia i Andorra Endavant carreguen contra “l’electoralisme” del pla d’avals per l’habitatge

Les tres formacions denuncien el moment escollit per aprovar un programa el fons del qual només convenç Carine Montaner, sempre que “es posin més filtres”

Blocs d'habitatge a Andorra la Vella.
Blocs d'habitatge a Andorra la Vella.

Els partits que no formen part de l’ara Govern en funcions han carregat amb duresa contra el programa d’avals per la compra d’habitatge anunciat aquest dimecres. Tant PS com Concòrdia han atacat tant la forma -el moment en què s’ha aprovat la iniciativa- com el fons, ja que entenen que no resol la problemàtica. Des d’Andorra Endavant, també es critica que hi ha “electoralisme” però s’assegura que, “amb més filtres”, pot ser una mesura interessant.

La candidata del Partit Socialdemòcrata Susanna Vela ha parlat obertament “d’hipocresia” a l’hora de valorar el programa, tot lamentant que “han tingut molts anys per resoldre el problema de l’habitatge i se’ls ha posat a la taula un pacte amb solucions i propostes”. En canvi, ara “a les portes de les eleccions surten amb aquesta mena d’idea”, un fet que considera “poc seriós” i que “s’ho haurien pogut estalviar”.

Sobre el fons del pla, Vela també ha posat en relleu que “parlen d’uns diners que no tenen i ja veurem d’on els treuen”. També lamenta que “hipotequen l’acció del proper Govern” i es mostra convençuda que “la ciutadania no percebrà de forma positiva” el que, al seu entendre, “és una improvisació absoluta”. A banda, adverteix que “hi ha uns preus de mercat impossibles per bona pat de la població” i, per això, s’ha preguntat “qui podrà demanar aquests préstecs”. De fet, considera que “el que farà és augmentar encara més un cost desbocat”.

Marquina i Filloy han explicat el programa.

Relacionat

Govern preveu 20 milions d’euros per ajudar a les famílies a accedir a pisos de compra

La valoració és similar a Concòrdia. El seu cap de llista, Cerni Escalé, critica, en primer lloc, la forma. “Un Govern en funcions no hauria de fer propostes que comencin després de les eleccions i aquest programa està previst que s’enceti a l’abril”, remarca, tot indicant que “no és moment ara de comprometre l’acció del futur executiu”. Al seu entendre, “cal tenir respecte per la democràcia i això vol dir esperar a l’endemà de les eleccions”.

I sobre el fons, té clar que la mesura no ataca el problema real. “El que cal és desinflar el mercat; els preus són massa alts perquè la crisi és d’inversió estrangera”, afirma. Escalé considera que “si no limitem la demana, el cost seguirà pujant”. Així, apunta que “és com fer una transfusió a qui encara té oberta la ferida”. El que toca, defensa, “és estabilitzar els preus primer reduint la inversió estrangera i, després, fer-los baixar posant al mercat els immobles buits”.

Des d’Andorra Endavant, Carine Montaner també lamenta que la mesura “és molt electoralista”. En declaracions a Altaveu, ha denunciat que, durant molts mesos, no s’ha fet res quan es podrien haver impulsat moltes accions”. En canvi, “el darrer dia es fa la proposta”, situació que titlla “d’insult a la intel·ligència” i, fins i tot, alerta que “és com comprar vots”.

En canvi, sí que veu amb millors ulls el fons del programa, tot recordant que és similar a accions que ja es fan a França i que, assegura, ara fa un temps va traslladar en una trobada amb el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy. “Si es fa amb més filtres, si s’assegura que no serà només pels amiguets, que es poden beneficiar famílies solvents andorranes o residents de molts anys, pot ser una bona mesura”, assegura.

Comentaris (4)

Trending