Govern preveu 20 milions d’euros per ajudar a les famílies a accedir a pisos de compra

A cinc dies de l’inici d’una campanya electoral on l’habitatge serà un eix clau, l’executiu valida un programa que preveu avalar fins al 20% del valor d’un immoble i retornar anualment entre el 15%i el 35% dels interessos pagats

Marquina i Filloy han explicat el programa.
Marquina i Filloy han explicat el programa. T. S.

El Govern ha aprovat un programa mitjançant el qual preveu avalar persones i famílies que demanin una hipoteca per comprar un pis i, també, afrontar part dels interessos. En aquest segon cas, cada any l’executiu retornaria una part de les despeses financeres abonades, entre el 15% i el 35% en funció del valor del préstec. La partida pressupostària prevista és de 10 milions d’euros i es calcula que s’hi acolliran enguany entre 150 i 200 famílies.

El programa ha estat aprovat aquest dimecres, quan falten tot just cinc dies per començar una campanya electoral on l’habitatge serà un dels temes clau, pel consell de ministres. Tant el ministre de Finances, Cesar Marquina; com el de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, però, han volgut assegurar que la validació s’ha de “desvincular” de l’inici de la contesa. De fet, han assegurat que, malgrat que el decret amb les característiques del pla es publicarà dimecres vinent al BOPA, no entrarà en vigor fins un mes després. És a dir, un cop celebrats els comicis.

Marquina ha justificat que era necessari fer l’aprovació ara, tot i el poc temps que resta per a l’inici de campanya, pel fet de consolidar “el treball que s’ha fet els darrers mesos”. En aquest sentit, s’ha volgut “garantir que aquest queda aprovat sense comprometre que s’hagi d’aplicar de forma immediata”. En tot cas, ha apuntat, “esperem que sigui quin sigui qui governi li pugui donar continuïtat”.

Pel que fa als interessos, en funció del valor del pis, el retorn, que es faria anualment, seria entre un 15% (pels més cars, amb un màxim de 450.000 euros) i un 35%. Això suposaria entre poc més de 2.000 i 3.000 euros anuals

El programa persegueix, bàsicament, tres objectius. Per un costat, reduir la pressió existent sobre el mercat de lloguer, ja que s’entén que, de forma progressiva hi haurà persones que podran canviar el seu pis arrendat actualment per un de propietat. En aquest sentit, s’ha explicat que, actualment, al país hi ha 24.000 en règim de lloguer i 13.500 només de compra. Per tant, “tenim una dependència alta i volem equilibrar aquesta balança”, segons ha apuntat el ministre Filloy. Per un altre costat, s’intenta facilitar l’accés a un habitatge de compra. I això s’aconsegueix, han defensat, reduint la quota que s’haurà de pagar via l’assumpció per part de l’executiu d’una part dels interessos.

El pla tindrà un pressupost inicial de 20 milions d’euros. D’aquests, 10 per assumir els avals i els altres per afrontar el pagament de les despeses financeres. Cada any, es calcula que entre 150 i 200 famílies podrien beneficiar-se de la iniciativa que, bàsicament, ataca dos aspectes. Per un costat, el Govern es converteix en l’avalador d’un 20% del valor del pis. D’aquesta forma, s’entén que el comprador pot accedir a una hipoteca pel total del preu de l’habitatge, quan actualment la majoria d’entitats el limiten a un 80%.

Per l’altre, l’executiu subvencionarà una part dels interessos que caldrà pagar. En aquest cas, el càlcul s’ha fet tenint en compte unes despeses financeres basades en l’euríbor més un diferencial de l’1,1%. En tot cas, i en funció del valor del pis, el retorn, que es faria anualment, seria entre un 15% (pels més cars, amb un màxim de 450.000 euros) i un 35%. Això suposaria entre poc més de 2.000 i 3.000 euros anuals.

Com a mínim, caldrà acreditar una residència mínima al país de set anys ininterromputs i que no es té un patrimoni igual o superior al 25% del valor total del préstec a sol·licitar; el temps de retorn d’aquesta hipoteca no podrà excedir els 30 anys o fins que la persona demandant compleixi els 65.

Les sol·licituds s’hauran de presentar davant l’Institut de l’Habitatge, que serà qui les analitzi i les validi o denegui segons cada cas. Com a mínim, caldrà acreditar una residència mínima al país de set anys ininterromputs i que no es té un patrimoni igual o superior al 25% del valor total del préstec a sol·licitar. El temps de retorn d’aquesta hipoteca no podrà excedir els 30 anys o fins que la persona demandant compleixi els 65. Es permetrà, això sí, fer amortitzacions anticipades, siguin parcials o totals. Sí que hi haurà, però, limitacions a la venda abans del final de la vigència del préstec. Si es fa en els deu primers anys, caldrà abonar a Govern tres cops els interessos subvencionats.

Filloy ha volgut fer una radiografia de l’estat actual del mercat hipotecari al país. El 2021, es van signar fins a 775 préstecs, per un valor global de 185,75 milions d’euros -el que suposa un valor mig de 239.690 euros. L’any passat, en canvi, la dada va baixar fins a 651 operacions, per un import, això sí, superior, de 204,02 milions. Això vol dir una mitjana de 313.395 euros. Amb aquestes dades es considera que les exigències del programa són prou vàlides.

“Als portals immobiliaris hi ha pisos a partir de 150.000 euros i fins a aquest 450.000. El mercat hi és, existeix”, ha afirmat Filloy. Això sí, ha admès que els immobles no necessàriament es podran comprar a la zona d’Andorra la Vella i Escaldes. “No tothom hi pot viure allà”, ha manifestat, al mateix temps que argumentava que, a canvi, “passarien a ser propietaris d’un bé immoble. A aquestes famílies les dotem d’un capital futur molt important per al seu desenvolupament vital”.

Filloy també ha defensat que la mesura és una “palanca” més de les nombroses accions que, assegura, han anat fent per atacar la complicada situació de l’habitatge. “Són vasos comunicants que ens permetin fer una política conjunta i transversal”, ha indicat.

Etiquetes

Comentaris (39)

Trending