Pensionistes espanyols reclamen que CASS i Tributs s’intercanviïn dades per facilitar-los la vida

La hisenda d’Espanya té la intenció de fer un abonament d’ofici a aquelles persones residents a l’estranger -en aquest cas a Andorra- a les quals se’ls ha retingut de més en la paga del mes de gener ja sigui per un error informàtic o per un canvi de criteri

La seu de la CASS.
La seu de la CASS. Toni Solanelles

Una de bona i una de dolenta. La bona? La hisenda espanyola té la intenció de tornar d’ofici els diners de més que s’ha quedat als pensionistes residents a l’estranger en la paga de gener. La dolenta? La gent gran del Principat ha de continuar fent paperassa i més paperassa per poder evitar que la Seguretat Social espanyola o l’Agència Tributària els facin la guitza. En aquest marc, els pensionistes d’origen espanyol demanen que la CASS i Tributs facin els acords necessaris per poder-los aplanar el camí a l’hora de fer gestions.

En efecte, hi hagi canvi de criteri o no a Espanya, que la situació encara no està del tot clara, almenys una vegada a l’any les persones residents al Principat que perceben una prestació de jubilació de l’Estat espanyol han de fer arribar a les autoritats d’aquell país una doble documentació per demostrar que estan vius i que continuen residint a l’estranger. O sia, els cal una fe de vida i un certificat de residència fiscal. I el destinatari de tot plegat ha de ser la Seguretat Social espanyola.

Seu de la Tresoreria general de la Seguretat Social a Madrid.

Relacionat

Pensionistes en peu de guerra contra la Seguretat Social espanyola

Davant d’això, i en certa manera vista la complexitat que pot tenir per a molts dels pensionistes l’obtenció del certificat de residència fiscal, atès que si individualment algun dels afectats acudeix a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) se li Fa la gestió, la petició que fa el col·lectiu de la gent gran és que la CASS i el departament de Tributs facin els convenis necessaris per a la transmissió de dades confidencials i que la primera, que al seu torn té convenis i intercanvis d’informació amb la Seguretat Social espanyola, pugui gestionar anualment o quan s’escaigui el conjunt de certificats de residència fiscal que escaigui.

“La CASS sap perfectament quantes persones cobren una pensió de la Seguretat Social espanyola, en conseqüència, no costaria gaire que tramités ella mateixa davant del departament de Tributs tots els certificats que calgués i els fes arribar a la seva homòloga. El que a la CASS pot ser un tràmit automatitzat una vegada hi hagi els acords necessaris, per a molts ciutadans és tot un maldecap”, han assegurat les fonts consultades. Aquesta demanda arriba després que en la paga de gener molts pensionistes hagin vist aplicades retencions indegudes.

RETORN

Encara no ha acabat d’estar clar si ha estat per culpa d’un canvi de criteri o d’una errada informàtica, però molts pensionistes d’origen espanyol residents a Andorra s’han trobat amb aquest problema. De fet, la CASS va admetre haver contactat amb la seva homòloga espanyola per aquesta situació i se’ls va remetre a una decisió d’Hisenda sobre la matèria. Inicialment semblava que caldria fer reclamacions oficials, amb els estralls que això suposaria a molta gent gran.

Al final, com que la situació afecta a tots els pensionistes d’origen espanyol o que cobren una paga de la Seguretat Social d’Espanya però que viuen arreu del món excepte en el país emissor de la prestació, la voluntat de l’Agència Tributària espanyola és fer un abonament d’ofici sense que s’hagi de fer cap reclamació. El que no està encara tancat és quan es farà l’esmentat retorn previst.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending