Pensionistes en peu de guerra contra la Seguretat Social espanyola

Un canvi de criteri en la gestió documental de les persones que tenen una prestació de jubilació d’Espanya i viuen a l’estranger afegit a un suposat error informàtic fa que se’ls retingui una part de la paga

Seu de la Tresoreria general de la Seguretat Social a Madrid.
Seu de la Tresoreria general de la Seguretat Social a Madrid. ARXIU

Desenes de pensionistes que viuen al Principat i reben una prestació de la Seguretat Social espanyola estan entre indignats, espantats i atabalats davant un canvi de criteri de la institució del país veí i un suposat error informàtic que, a la pràctica, està fent que aquells residents al país que percebin una prestació de jubilació d’Espanya vegin minvada la paga. Si fins ara s’exigien certs comprovants un cop l’any, a partir d’ara s’haurà de fer el procés dues vegades.

El cas, és, que aquesta necessitat d’haver de justificar dos cops l’any que s’és viu i que s’és resident fiscal a l’estranger s’ha començat a aplicar sense, suposadament, avisar. I això ha fet que la retenció que presentant els documents els pensionistes s’estalvien, com que no han fet degudament la tramitació a ulls de la Seguretat Social espanyola, s’ha aplicat. Això suposa uns euros menys cada mes. I la reclamació per obligar el departament espanyol a fer marxa enrere pot durar mesos.

El cas afecta a desenes, potser centenars de persones que viuen al Principat. N’hi ha molts que ja han demanat la intercessió de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), que té convenis signats amb la seva homòloga espanyola. Molts dels afectats ja perceben pagues prou minses, i el fet que se’ls retengui al tomb d’un 10% del que els pertocava inicialment pot ser un petit o gran maldecap.

PROCEDIMENT

Fins ara, cada primer trimestre de l’any els pensionistes espanyols -o que reben una prestació de la Seguretat Social espanyola- i que viuen a l’estranger (des de l’òptica de Madrid, és clar) tenen -tenien fins ara- l’obligació, cada primer trimestre d’any, de presentar una fe de vida i un certificat de resident fiscal fora d’Espanya. Són dos passos obligatoris, s’ha dit, per evitar que se’ls retinguin entre un 8 i un 12% de la paga, en qualitat d’IRPF, segons la pensió que perceben.

Molts afectats han demanat, directament o indirectament, la intercessió de la CASS, vist que té convenis signats amb la seva homòloga de l’Estat espanyol

Segons les fonts consultades, properes a persones afectades per la ‘retallada’ experimentada, les delegacions de la Seu o de Lleida de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) espanyola haurien al·legat dos elements distints per justificar la situació. D’una banda, un canvi de criteri que faria que els justificants s’hagin de presentar dos cops l’any. Així, els que no ho van fer el desembre han tingut la retenció. A més, aquells que suposadament haurien fet bé el pas, per un error informàtic també haurien vist aplicada la ‘retallada’.

I ara el mal de cap ve per poder recuperar allò que no s’ha percebut. En tots casos, s’hauria d’instar una reclamació davant l’Agència Tributària per tal que desfaci la retenció ja aplicada, que aboni el que s’ha quedat indegudament. La situació no és gens fàcil. D’entrada, perquè en qualsevol cas, la tramitació de qualsevol reclamació pot portar mesos. Fins i tot un any. D’altra banda, perquè moltes de les persones que s’han vist afectades per aquest error o canvi de criteri són ciutadans vulnerables, alguns sense recursos i, malauradament en molts casos, sense els coneixements necessaris per promoure les demandes pertinents.

Comentaris (8)

Trending