Govern troba “fora de lloc” comparar futurs recursos per la salut mental amb el gueto de Varsòvia

Els ministres Jover i Font asseguren que volen continuar treballant amb les associacions que lluiten en pro de les persones que pateixen trastorns i lamenten les paraules usades després de la darrera taula

La compareixença pública que va encendre el Govern.
La compareixença pública que va encendre el Govern. Toni Solanelles

“Si ens cenyim a les paraules, les lamentem; quan els fets, volem continuar treballant junts.” La frase és del ministre de Salut, Albert Font. “Dir que estàvem generant un gueto de Varsòvia és una comparació que no aporta res i està completament fora de lloc.” L’al·lucució l’ha fet el titular de Finances, Eric Jover, al Consell General. Els dos ministres han respost una pregunta de la parlamentària socialdemòcrata Susanna Vela, que reclamava que l’executiu es retractés per haver titllat de destructives les manifestacions fetes per les portaveus de les associacions que treballen en pro de la salut mental.

Els dos representants governamentals han assegurat que les màximes representants de l’Associació en Defensa dels Joves en Risc d’Andorra (ADJRA), de l’Associació de Familiars de Malalts Mentals (AFMMA) i de Projecte Vida “van traspassar algunes línies” després de la darrera taula de treball sobre la salut mental. Jover ha explicat que si bé després d’una roda de premsa del setembre, amb “unes dures declaracions, dures però constructives, es va valorar positivament”, posteriorment “vam endurir la nostra posició” i “vaig titllar de destructives” les manifestacions de les portaveus de les associacions perquè hi va haver “dos punts que ens van sorprendre”.

Les representants de les associacions, en la compareixença que ha enutjat Jover.

Relacionat

Jover ataca les associacions de familiars de malalts mentals: “fan soroll i crítica destructiva”

El portaveu governamental ha lamentat el fet que “hi va haver una negació a la cooperació amb una instal·lació que es vol fer a la Seu d’Urgell pel fet que es troba fora de territori andorrà”. Eric Jover ha recordat que deu quilòmetres de distància “no es mereixen una resposta tan taxativa” atès que hi ha molts altres indrets, molts països i ciutats, que tenen recursos com els que es projecten molt més lluny. I l’element que va enfurismar encara més, i que seria “gairebé difamant”, segons que ha dit Albert Font, seria l’expressió ‘gueto de Varsòvia’.

Lectura del comunicat-manifest en les immediacions del CREI i de l'antiga Clínica de Santa Coloma.

Relacionat

Les associacions en pro de la salut mental es demanen si Govern pretén “amagar els malalts a fora”

Els dos ministres han assegurat que el fet que es comparés el fet que a l’antiga residència Solà d’Enclar hi coincideixi el CREI amb diversos pisos tutelats que s’hi volen construir amb el gueto de Varsòvia “està fora de lloc”. I tampoc no va agradar que es pogués deixar entreveure que no s’adoptaran les mesures necessàries per garantir la seguretat a la zona si s’acaba enderrocant l’antiga clínica de Santa Coloma. “Es faran les proteccions necessàries”, ha deixat clar Jover, que hi ha afegit que les paraules de les associacions “anaven més enllà de la crítica constructiva coherent per potser passar-se algunes línies”.

INSISTÈNCIA DEL PS

Susanna Vela i el també conseller socialdemòcrata Jordi Font han insistit en què el Govern s’havia de retractar i demanar disculpes. I ni Jover ni Font, Albert en aquest cas, han fet marxa enrere. Els consellers del PS han lamentat el fet, la sensació que tenen les associacions, que quan acudeixen a reunions, a taules de treball, tot està comptat i debatut. “Tenen una curiosa manera d’entendre la participació ciutadana”, ha indicat Vela, que ha criticat el fet que el Govern “no ha fet els deures” en matèria de salut mental.

vela
Susanna Vela en el escó. 

La parlamentària socialdemòcrata ha lamentat, per exemple, que no s’hagin trobat solucions encara per la manca de recursos en pro del tractament de la salut mental o que s’hagi ja implementat la cartera de serveis en relació amb la psicologia. Per contra, Vela ha retret a Govern que “tenen resposta per a tot”. Però és que en aquesta ocasió, i en relació a la pregunta concreta formulada, la resposta de Jover i Font ha estat clara i contundent. Els dos ministres han lamentat “les crítiques constructives” i com ha dit el titular de Salut, “continuarem treballant amb molt de gust amb aquestes entitats”.

Susanna Vela encara ha insistit en com pensava el Govern reconduir la situació i aconseguir que les associacions tornin a la taula de negociació, per dir-ho així, a les reunions per tractar la problemàtica de la salut mental. “Com volen tornar a traçar els ponts”, ha demanat la conseller del PS. I Font, que ha usat una expressió tan planera com “mal si fas coses, mal si no en fas”, ha deixat clar que “no considerem que hi hagi cap pont que estigui trencat” i ha anunciat que hi ha prevista una reunió per al 12 de desembre. Caldrà veure si hi acudeixen les associacions o no.

Comentaris

Trending