Les famílies del Cedre ho deixen clar al Govern: “No ensopegueu dues vegades amb la mateixa pedra”

Els ministres de Salut i Afers Socials intenten calmar els ànims als familiars dels residents del centre sociosanitari públic que lamenten que es tornin a traslladar padrins contagiats d’altres establiments i s’aferren a les garanties de no transmissió per actuar en conseqüència

Sanitaris de la Creu Roja acompanyen una padrina resident a Salita cap a l'ambulància que l'havia de traslladar al Cedre.
Sanitaris de la Creu Roja acompanyen una padrina resident a Salita cap a l'ambulància que l'havia de traslladar al Cedre. Cristian Cortés

“Esperem que no ensopegueu dues vegades amb la mateixa pedra.” Ha estat una de les frases pronunciades al final d’una de les dues reunions que una delegació interministerial encapçalada pels titulars de Salut i Afers Socials, Joan Martínez Benazet i Víctor Filloy, respectivament, han mantingut amb familiars dels residents al Cedre. Tant al centre sociosanitari públic com a Salita, la residència privada ubicada a Escaldes, hi ha molt neguit i una elevada preocupació. Les famílies del Cedre no entenen perquè han de tornar a ser els receptors de contagiats d’altres centres.

De fet, els assistents en les dues reunions que s’han fet a la planta baixa de l’edifici administratiu de Govern, a Prat de la Creu, han deixat clar especialment a Martínez Benazet, que ha liderat les reunions en què també hi havia, per exemple, la directora del centre, Montserrat Alsina, o la secretària d’Estat d’Afers Socials, Teresa Milà, o la doctora Eva Heras, que s’aferren a les garanties donades pel Govern per activa i per passiva que no hi haurà transmissió de virus entre la planta d’hospitalització i la resta de plantes. De fet, el titular de Salut ha explicat que aquest dijous mateix una experta estrangera ha auditat la cinquena planta del Cedre per assegurar que compleix les condicions d’aïllament idònies.

En dos torns, familiars d’usuaris de l’establiment residencial s’han reunit enmig d’una calma tensa amb els principals responsables ministerials que gestionen la crisi; “es notava dolor”, ha assegurat un assistent

Les dues reunions han estat força correctes tot i neguit que es respirava. “Es notava dolor”, ha indicat una de les fonts assistents, que ha deixat clar, també, que quan són els ministres els que parlen “sembla que cal sotmetre’s al seu dictat”. Cert és, però, que tant en una com en l’altra reunió hi ha hagut alguna que altra pregunta punyent. Als familiars del Cedre els bull la sang, ara que no hi ha contagiats ‘propis’ i després d’una primera onada de la pandèmia duríssima, que hagin de tornar a ser el centre de recepció de padrins Covid. No ho entenen i fins i tot no ho accepten. O ho accepten a contra cor perquè no tenen més remei.

Però segons totes les fonts consultades, els ministres han deixat clar que cap al Cedre hi aniran els padrins que malalts de qualsevol altre centre residencial que no hagin d’anar sí o sí a l’hospital. Han assegurat que l’única planta que s’habilitarà és la cinquena. Que no n’hi haurà cap més. Té capacitat per a 22 persones. ¿Què passarà si se supera aquesta xifra? Sense resposta. En tot cas, des d’aquest dijous al vespre són 14 els hospitalitzats, encara que s’espera que dissabte es puguin donar d’alta cinc dels ara infectats i puguin tornar a Salita.

Una imatge del Cedre, a Santa Coloma.

Relacionat

Familiars de residents del Cedre s’organitzen per emprendre accions si hi ha transmissió del virus

En general, els responsables governamentals, que han assegurat una vegada i una altra que no hi haurà transmissió entre plantes, han defensat la seva gestió a capa i a espasa tot i admetre que en la primera onada, pel desconeixement del virus, hi va haver errors. Però no han identificat quins. Se li ha deixat molt clar a Martínez Benazet que assumia davant les famílies que no hi hauria transmissió. I aquí el ministre ha explicat el cas d’una resident que es va colar a un ascensor i es va enfilar fins a la cinquena planta. Quan se’n va adonar, la van haver de controlar i aïllar per no tenir ensurts. S’ha construït un envà davant de l’ascensor perquè no pugui arribar ningú que no toqui en la planta d’hospitalització.

Martínez Benazet assegura que sols una planta del centre de Santa Coloma s’habilitarà com a hospitalització, amb 22 llits; i deixa la porta oberta al retorn dels sanitaris cubans si falten mans

Que hi ha neguit és més que evident. Una de les qüestions que maleeixen els familiars del Cedre és que, creuen, per culpa dels ingressos forans s’hagin hagut de quedar sense poder visitar els seus familiars residents. Martínez Benazet ha explicat que la situació epidemiològica és la que és per la conducta irresponsable d’una part de la ciutadania i ha assegurat que en quinze dies, i amb TMA prèvia, s’espera poder reactivar les visites als padrins residents al Cedre. També s’ha deixat clar que en cas que una de les persones estigui a les últimes, se’l podrà visitar.

Una de les moltes qüestions que s’han tractat, per exemple, hauria estat l’eventual falta de personal sanitari que es pugui arribar a donar. En aquesta qüestió, almenys en una de les reunions, el titular de Salut ha recordat que malgrat les crítiques, la brigada cubana es va mostrar com un grup “d’excel·lents professionals” i ha donat a entendre que el conveni signat al seu dia es podria reeditar en cas de necessitat. “Esperem que no ensopegueu dues vegades amb la mateixa pedra”, li han recordat els familiars.

reportatge gràfic: Cristian Cortés 

A Salita hi ha desconcert, manca d’informació i dubtes sobre la gestió

A l’establiment gestionat per Domus VI, a Salita, també hi regna la preocupació. Aquest vespre s’han traslladat cinc residents del centre cap a Cedre després de ser diagnosticats com a positius de coronavirus. Un sisè cas detectat, malauradament, no ha pogut durar gaire hores més després del diagnòstic i ha mort per les dolences prèvies. No pas pel virus malgrat que es comptabilitza com a difunt amb Covid. Però els familiars del centre estan convençuts que hi ha personal contaminat o, com a mínim, confinats per ser contactes de positius. I temen que amb les limitacions de sanitaris que ja hi havia en el centre residencial, les dificultats i els problemes vagin a més. De fet, els dubtes sobre la gestió que es fa al geriàtric fa molt temps que duren i molts familiars reconeixen que si no posen el crit al cel és perquè no hi hagi represàlies contra els residents. Tot molt normal, és clar.

Una imatge del rètol de Salita a l'entrada al centre.

Relacionat

Mor amb coronavirus un resident a Salita diagnosticat positiu amb cinc usuaris mésComentaris

Trending