Els drets del col·lectiu LGTBIQ+ es troben “estancats” a Andorra

L’informe anual d’ILGA-Europa lamenta el poc avenç en la situació dels transsexuals, sense que la seguretat social pagui les operacions de canvi de genere

L'activista trans Michelle Relayze posa amb els membres de Diversand durant l'acte pel Dia de l'Orgull d'ara fa uns anys.
L'activista trans Michelle Relayze posa amb els membres de Diversand durant l'acte pel Dia de l'Orgull d'ara fa uns anys.

L’avenç en els drets del col·lectiu LGTBIQ+ es troba “estancat” a Andorra, sobretot pel que fa als transsexuals i a l’àmbit més vincula a la família. Així ho indica l’informe anual elaborat per la Federació ILGA-Europa. En ell, i a l’hora de parlar del Principat, es destaca negativament l’agressió a un jove gai a l’exterior d’una discoteca de Santa Coloma o la dificultat per a les persones transsexuals d’accedir a una atenció mèdica adequada al país.

ILGA Europa ha donat a conèixer aquest dimarts el seu informe anual sobre l’estat dels drets del col·lectiu a tot el continent. L’estudi costa de dues parts. En la primera, més general, analitza la situació en l’àmbit europeu. En la segona, presenta petits documents país per país, entre els quals, el Principat.

En línies generals, expressa la preocupació pel fet que el discurs d’odi contra el col·lectiu LGBTIQ+ va en augment, amb un increment dels atacs verbals a molts dels 54 Estats analitzats. En aquest punt, però, no es destaca una preocupació especial per Andorra. En canvi, sí que se’l cita a l’hora de parlar d’un “estancament” en l’avenç dels drets dels transsexuals i a l’hora de parlar de l’àmbit familiar.

Pel que fa a l’estudi particular sobre el Principat, s’analitzen diferents punts. En un dels primers, es recorda que el gener de l’any passat, un jove gai “fa ser assetjat verbalment i agredit físicament” a la sortida d’un local d’oci a Santa Coloma. La investigació d’aquests fets, s’indica, “encara està en curs”.

-

Relacionat

Denúncia per una agressió homòfoba en una discoteca

Un altre punt on hi ha certa crítica fa referència a la situació del col·lectiu transsexual. Es lamenta la “manca d’accés a una atenció mèdica assequible en el país”, fet que “deixa a moltes persones en un estat de salut mental i psicològica difícil”. Es destaca que la CASS no cobreix les intervencions de canvi de sexe i es recorda que, al llarg del 2020, es van llançar dues campanyes per recollir fons per poder-les costejar. L’informe recull les paraules d’un d’ells, Nil Monterroso, de tot just 15 anys: “No és una operació d’estàtica, sinó una per la meva salut i, particularment, per la meva salut mental”.

En Nil al costat de la miss trans Michelle Relayze en la Pride de fa poques setmanes a la Plaça del Poble.

Relacionat

La família d’un jove trans de quinze anys busca suport financer per a una mastectomia

A banda, es recorda que Diversand, l’entitat que defensa els drets LGTBIQ+ al país, ha urgit els poders públics a reformar la legislació sobre el reconeixement legal del gènere. Així es va reclamar durant l’acte celebrat amb motiu del Dia de l’Orgull, amb la presència de Michelle Relayze, Miss Trans Spain 2019. Allà es va demanar que cal garantir que les persones transsexuals puguin canviar de nom i de gènere de forma ràpida, fàcil i accessible.

Un moment del discurs de Michelle Relayze.

Relacionat

La igualtat no és gratuïta

En el cantó positiu de la balança, es destaca la creació de l’Observatori de la Igualtat, amb un comitè específic sobre el col·lectiu. Es valora positivament la participació en el procés dels defensors dels drets LGTBIQ+, inclosa la mateixa Diversand, que també col·labora en el pla nacional per la infància i l’adolescència.

L’estudi també fa referència a la presentació de la proposició de llei de la persona i de la família, amb una nova denominació per al casament entre persones del mateix sexe i a la polèmica provocada al Lycée per la iniciativa d’un grup d’alumnes d’anar un dia a classe amb faldilla. Es recorda que, arran de les amenaces d’expulsió que van rebre, molts altres estudiants van seguir la idea l’endemà.

Comentaris (2)

Trending