L’atur provocat pel coronavirus afecta sobretot dones i joves

Les dades revelen que la taxa de desocupació entre les fèmines ha passat de l’1,6% a un 3,7% mentre que per les persones entre 15 i 24 anys s’ha disparat d’un 10% a un 18%

Comentaris

Instal·lacions del departament d'Ocupació.
Instal·lacions del departament d'Ocupació. ARXIU

La pandèmia del coronavirus ha impactat de ple en l’economia. I una de les conseqüències més dures ha estat l’increment de la desocupació, malgrat les mesures impulsades des del Govern per preservar llocs de treball -suspensions de contracte i reduccions de jornada-. La taxa d’atur ha crescut un 3% durant el 2020 i, especialment fort, ha estat l’afectació entre les dones i, sobretot entre els joves. Gairebé dos de cada deu persones d’entre 15 i 24 anys es troben sense feina.

Així es reflecteix en les dades facilitades pel departament d’Estadística. Al llarg del 2020, la taxa d’atur (entre la població major de quinze anys) va pujar del 2% al 3%. És a dir, tot un punt, conseqüència que les persones sense feina van passar de les 828 registrades a finals del 2019 a 1.369 un any després. Es tracta d’una dada que no es veia des del 2016.

La taxa d’atur general va pujar un punt per culpa de la Covid-19 i va passar del 2% al 3%

Desgranant per sexes, es pot comprovar com el cop de la Covid ha estat més dur per a les dones que pels homes. Així, mentre la taxa d’atur masculina va patir un augment relativament moderat donades les circumstàncies (del 2,3 al 2,6%, tot just tres dècimes), en canvi, la femenina es va disparar. Estava en un 1,6% i ha saltat fins al 3,7%. És a dir, una pujada de 2,1 punts.

I encara més dura ha estat l’afectació entre les persones de 15 a 24 anys. Si el 2019, un de cada deu membres d’aquesta franja d’edat estaven aturats, ara gairebé s’ha doblat. Del 10,2% s’ha passat a un 18%, un creixement de gairebé vuit punts. Per a Estadística no hi ha cap dubte que és un “efecte de la pandèmia, que ha impactat en major mesura a la gent jove”.

Pel que fa a la nacionalitat, es detecta que la pandèmia ha afectat més els andorrans que no pas els residents. Així, entre qui té passaport del país, la taxa d’atur ha pujat del 2% el 2019 a un 3,7%. En canvi, entre els no nacionals, s’ha passat del 2% a un 2,5%. Hi ha un increment, però no és tan fort.

En comparació als països de l’entorn, però, Andorra, malgrat l’increment patit durant l’any passat, presenta una de les taxes d’atur -almenys estadístiques a la mà-, més baixes. Així, el 3% del Principat queda per sota de la mitjana d’Europa (6,3%) i encara més lluny de la dada a França (8,5%) i a Espanya (14,1%).

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending