Activitats a les escoles per vehicular la participació dels alumnes al Pla Nacional de la Infància

El document hauria d’estar enllestit a la primavera i comptarà també amb la implicació de Govern, comuns, entitats socials i experts del Consell d’Europa

Filloy i Vilarrubla durant la presentació del pla.
Filloy i Vilarrubla durant la presentació del pla. SFGA/JAViladot

El Govern impulsarà tota una sèrie d’activitats a les escoles, a tots els nivells educatius, per recollir les inquietuds i les propostes de nens i joves de cara a incorporar-les en el primer Pla Nacional de la Infància i l’Adolescència, que ha d’estar enllestit al llarg de la primavera de l’any vinent. El document també ha de recollir aportacions de les administracions públiques i de les entitats socials implicades en aquest àmbit. A més, comptarà amb el suport d’experts designats des del Consell d’Europa.

El Govern ha volgut presentar l’estat d’elaboració del pla aprofitant que aquest 20 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Infància. El ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, ha volgut destacar que el document ve marcat per la Llei dels drets dels infants i dels adolescents, però ha remarcat que s’ha volgut anar als màxims. “És molt ambiciós, toquem totes les vessants relacionades i compta amb el ple suport del Consell d’Europa”, ha afirmat. De fet, tres experts de l’organisme hi col·laboraran en la seva elaboració.

El document es vol tenir enllestit al llarg de la primavera i Filloy ha destacat que serà ambiciós perquè tocarà totes les vessants relacionades amb el col·lectiu

El pla tindrà tres eixos. Per un costat, reconèixer la plena ciutadania d’infants i adolescents i vetllar pels seus drets. En segon terme, facilitar oportunitats de creixement i de desenvolupament personal ple a tot el col·lectiu. Per últim, protegir-los de desemparament, risc o maltractament. Això implica la participació transversal de moltes entitats públiques: des de diferents ministeris als comuns. I, també, d’entitats socials com ara Unicef.

El procés hauria d’estar enllestit al llarg de la primavera. Falta, però, una part clau: la implicació dels mateixos afectats. És a dir, els infants i adolescents. Per això es tiraran endavant una sèrie d’activitats a totes les escoles per captar les seves inquietuds i propostes. “El pla s’ha de construir de forma participativa”, ha apuntat la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla.

Això es vehicularà amb aquestes activitats, diferents segons les edats però que es faran a tots els nivells educatius, des de maternal fins a batxillerat. Evidentment, adaptades a cada cas. Per exemple, amb els més petits se’ls proposarà fer dibuixos vinculats als seus drets i, en canvi, amb els més grans es faran debats, fins i tot fora dels centres, sobre diferents aspectes.

Vilarrubla ha recordat que la dels drets humans i dels infants “és una temàtica que habitualment ja es treballa i ja s’han fet jornades als centres i monogràfics. És un treball de fons de sempre”, ha comentat, tot indicant que, ara, “aquestes activitats van dirigides a l’elaboració del pla, a recollir les seves idees perquè tenen molt a dir en ser els propis implicats”.

Comentaris (1)

Trending